Artikel
27 okt '17
27 oktober '17
3 min

Gemeenten worden steeds creatiever bij het invullen van vacatures

Het percentage moeilijk vervulbare vacatures bij gemeenten steeg van 5,9 procent in 2015 naar 6,5 procent in 2016. Een aanpak voor gemeenten om de vacatures toch in te vullen, is om medewerkers intern op te leiden. Daarnaast werft de gemeente Maastricht ook in België.

In 2016 hadden gemeenten fors meer openstaande vacatures dan in 2015. Grotere gemeenten zijn in het voordeel wat het vervullen van de vacatures betreft. Dat merkt de gemeente Maastricht bijvoorbeeld. “Als centrumgemeente met veel uitdagingen zijn we aantrekkelijk en hebben we vergeleken met de rest minder moeite om aan mensen te komen”, zegt algemeen directeur bedrijfsvoering en dienstverlening Marthè Rompen.

Enorme uitstroom

Rompen vertelt dat Maastricht door pensionering te maken krijgt met een enorme uitstroom bij uitvoerende onderdelen zoals stadsbeheer, onderhoud openbare ruimte en afvalinzameling. Maastricht kan de vacatures die zo ontstaan slechts beperkt invullen. De gemeente bereidt zich voor op het tekort met een plan om mensen intern op te leiden. Zo wordt stadsbeheer ook een leerwerkbedrijf, iets wat meer gemeenten doen. “Mensen die er een diploma halen en het goed doen, kunnen dan gewoon in dienst bij ons komen. Daarmee dienen we meteen een ander doel: mensen op achterstand perspectief bieden.”

Werving in België

De Zuid-Limburgse gemeente moet momenteel voor de hogere functieniveaus wat meer moeite doen om ambtenaren te vinden. Het gaat om functies waarvoor Maastricht standaard landelijk werft. Regelmatig komen daarvoor van origine Limburgers terug die boven de grote rivieren woonden. Daarnaast werft Maastricht nu ook over de grens onder Nederlandstalige Belgen. Rompen: “Dat realiseerden we ons, nadat het was gelukt om een vrouw uit Tongeren aan te stellen als de nieuwe directeur stedelijke ontwikkeling en economie.”

Sterk ontwikkelde sensibiliteit

Maastricht kent ook een traineeprogramma, waaruit jaarlijks zo’n drie jonge mensen de organisatie binnenkomen. “Maar om huidige vacante topfuncties in te vullen, moet je extern; zulke kandidaten moeten onder meer beschikken over een sterk ontwikkelde sensibiliteit voor politiek-bestuurlijke vraagstukken en ze moeten ervaring hebben met leidinggeven”, vertelt Rompen.

Gemeente Utrecht

Bij de gemeente Utrecht zijn er volgens Hoofd HRM Edwin Kuil in 2016 ongeveer 450 nieuwe collega’s de organisatie ingestroomd. Daarvan waren er 350 onder de 35 jaar. De indruk van Kuil is dat dat niet heel veel ingewikkelder is gegaan dan eerdere jaren.

Data- en ict-functies

In Utrecht blijven data- en ict-functies en bijvoorbeeld ook functies als een arts in de jeugdzorg lastiger te vervullen door de concurrentie op de arbeidsmarkt. Kuil: “De vraag naar zulke mensen is enorm.” Een oplossing is volgens hem om zelf mensen op te leiden. Zo leidde het gemeente het afgelopen jaar al tien data-scientists op. Ook kent Utrecht een traineeprogramma met jaarlijks 30 à 35 nieuwe deelnemers. “Dit jaar hadden we ruim 800 aanmeldingen. Daaraan zie je dat een gemeente nog altijd zeer in trek is als werkgever. Ook als je naar de motivatie van de kandidaten kijkt trouwens: de meesten willen juist vanuit maatschappelijke betrokkenheid bij ons werken”, zegt Kuil.

Bron: Binnenlandsbestuur.nl

 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.