Artikel
23 feb '17
23 februari '17
3 min

Gelukkig naar het werk

Onlangs raakte ik in gesprek met iemand die aangaf dat hij in zijn carrière al diverse leidinggevende functies had bekleed. Altijd nieuwsgierig naar de mens en zijn verhaal vroeg ik hem – na zelf ook verteld te hebben wat mijn bezigheden zoal zijn - naar de inhoud van zijn werk en wat zijn werk zo bijzonder maakte.

Het gesprek kreeg al snel een wending, omdat hij te kennen gaf dat het werk voor hem niet meer zo bijzonder was. De uitdaging was een beetje weg en hij merkte dat zijn vrolijkheid plaats had gemaakt voor klaagzang. De activiteiten die hij deed werden een herhaling van eerder gemaakte zetten en de motivatie was weg. Vragen zoals: “Hoe lang houd je dit nog vol?” en “Wat belemmert je nu om het anders te gaan doen?” schoten even door mij heen. Zijn opmerking “Het liefst zou ik gewoon een jaar lang de hele dag op een tractor willen rijden”, resoneerde bij mij nog even na. Toen ik thuiskwam moest ik terugdenken aan mijn eigen loopbaanstappen. Het besef van mijn eigen ontwikkeling met kernvragen – die ook nu voor mij gelden – zoals: “Wat maakt mij nu gelukkig?” en “Wanneer ga ik gelukkig naar het werk?”

Nu is geluk een subjectief begrip en opgebouwd uit behoeften die vervuld willen worden en die voor iedereen verschillend zijn. Het ervaren van geluk is opgebouwd uit individuele processen die zich op elk terrein in ieders leven afspelen, zowel privé als zakelijk. Het vervullen van deze persoonlijke behoeften geeft energie en leidt tot vreugde. Het niet invullen van deze behoeften kost energie. Het niet beantwoorden van persoonlijke behoeften kan leiden tot demotivatie, inflexibiliteit, reactiviteit en zelfs eenzaamheid. Belemmerende overtuigingen houden dit gedrag in stand wat leidt tot stagnatie in onze ontwikkeling. In het ergste geval zal een langdurig gebrek aan invulling schade brengen aan onze mentale en fysieke gezondheid.

Het gemotiveerd en mentaal fit naar het werk gaan vraagt om een eigen verantwoordelijkheid. Iedereen is hierin zijn eigen proces-regisseur om geluk te ervaren in het werk. Het ontbreken van geluk kun je noch bij je collega’s neerleggen, noch bij de organisatie. Het inzichtelijk krijgen wat je gedrag is, je vaardigheden en wie je bent vraagt om reflectie. Carl Gustav Jung zei hierin eens: “Wie naar buiten kijkt droomt, wie naar binnen kijkt wordt wakker.” Het accepteren van leerpunten is hierin cruciaal.

Alleen met persoonlijk leiderschap neem je de regie in je eigen loopbaan. Dit kan een verdere ontwikkeling zijn in je huidige functie, het doorgroeien in een volgende functie of toe zijn aan een uitdaging buiten de huidige organisatie. Mensium – Persoonlijke ontwikkeling & Mobiliteit ziet persoonlijk leiderschap als succesfactor in dit geheel met als aanleiding: “Ga jij gelukkig naar het werk?”

Meer lezen over (werk)geluk? Lees dan de decembereditie van het magazine Driessen Persoonlijk

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.