Artikel
10 dec '14
10 december '14
2 min

Forse groei in vraag naar uitzenduren

De vraag naar uitzenduren groeit al een aantal jaren, maar nog nooit zo sterk als in het afgelopen kwartaal. Onlangs heeft het CBS bekend gemaakt dat het aantal uitzenduren in deze periode de grootste groei doormaakte van de afgelopen vier jaar.

Flexibilisering arbeidsmarkt

Volgens het CBS is het aantal uitzenduren in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met maar liefst 2,5% ten opzichte van het vorige kwartaal. In de eerste twee kwartalen van dit jaar kwam het CBS ook al met stijgende cijfers, maar dit was aanzienlijk minder dan in het derde kwartaal. Het aantal uitzenduren in langlopende contracten, zoals bij payrolling en detacheren, is wederom ook fors gestegen. Het CBS geeft aan dat dit alles te maken heeft met de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Werkgevers kiezen voor minder risico en nemen daarom liever mensen in dienst met een flexibel contract.

Voordelen voor werknemer en werkgever

Volgens de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) heeft de flexibilisering van de arbeidsmarkt voordelen voor zowel werkgever als werknemer. Uitzendcontracten bieden flexibiliteit voor de werkgever en bieden opstapkansen voor werkzoekenden op de arbeidsmarkt. De stijging van het aantal uitzenduren kan worden gezien als een signaal dat de werkgelegenheid over het algemeen gaat aantrekken. Het CBS stelt wel dat de ontwikkeling van het aantal flexibele contracten doorgaans voor loopt op de rest van de arbeidsmarkt.

Bronnen: CBS, P&O Actueel, Flexmarkt, ABU

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.