Artikel
6 mrt '13
6 maart '13
2 min

Formule voor ontslagvergoeding ambtenaren

Werknemers in het bedrijfsleven hebben de kantonrechtersformule. Als zij ontslagen worden vanwege verstoorde arbeidsverhoudingen die voornamelijk aan de werkgever te wijten zijn, wordt volgens deze regeling een “ontbindingsvergoeding” vastgesteld. Voor ambtenaren in dezelfde situatie is er nu de CRvB-formule.

Formule Centrale Raad van Beroep (CRvB)
Deze formule vloeit voort uit twee uitspraken die de Raad van Beroep onlangs heeft gedaan. Bij het ontslag van ambtenaren kan de kantonrechtersformule  niet worden toegepast om een extra vergoeding te berekenen. De reden hiervan is dat ambtenaren over het algemeen een hogere uitkering krijgen bij ontslag dan werknemers in het bedrijfsleven. In twee uitspraken heeft de Centrale Raad van Beroep eind februari een berekening vastgesteld waarmee ambtenaren wel een extra vergoeding kan worden gegeven bij verstoorde arbeidsverhoudingen.

Vermenigvuldigingsfactor afhankelijk van aandeel werkgever
De formule voor de vergoeding is: het bruto maandsalaris, inclusief vakantietoelage, vermenigvuldigd met het aantal dienstjaren, gedeeld door twee. Afhankelijk van het aandeel dat de werkgever had in het ontstaan van de verstoorde arbeidsverhoudingen wordt die uitkomst vermenigvuldigd met 0,5, 0,75 of 1. Vermenigvuldigingsfactor 1 geldt wanneer de werkgever voor 80 tot 100 procent schuld draagt aan de onhoudbare situatie. 0,75 voor 65 tot 80 procent en 0,5 bij 51 tot 65 procent.

De uitspraken waarop de Centrale Raad van Beroep zich heeft gebaseerd zijn te vinden op Rechtspraak.nl, zaaknummer BZ2044 en zaaknummer LJN BZ2043

Bron: Binnenlands Bestuur

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.