Artikel
3 dec '15
3 december '15
2 min

Flexibele werktijden stijgen naar eerste plaats arbeidsvoorwaarden

Werknemers vinden flexibele werktijden voor het eerst de belangrijkste arbeidsvoorwaarde naast het salaris. Een reiskostenvergoeding en de pensioenregeling komen op de tweede en derde plaats, waarbij de laatste met name populair is bij 50-plussers. Zo blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group.

In het onderzoek kijkt arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group naar de belangrijkste gewenste arbeidsvoorwaarden (naast het salaris) van de Nederlandse beroepsbevolking. De flexibele arbeidstijden staan met 40 procent bovenaan de ranglijst gevolgd door reiskostenvergoeding en pensioenregeling. Deze laatste twee stonden vorig jaar nog op respectievelijk de eerste en tweede plaats in de ranglijst van arbeidsvoorwaarden. Flexibele werktijden steeg vergeleken met 2014 twee plaatsen.

Andere belangrijke arbeidsvoorwaarden

In de top tien van belangrijkste voorwaarden staan verder (in volgorde van plek vier tot en met tien) ‘veel vrije tijd/vakantiedagen’, ‘13e maand’, ‘mogelijkheid om thuis te werken’, ‘studie- en opleidingsbudget’, ‘onregelmatigheidstoeslag/overwerkvergoeding’, ‘aandacht voor goede werkplekken en werkomstandigheden’ en ‘tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering’.

Studenten willen ook flexibel werken

Werkgevers en werknemers gaan steeds vaker flexibel met werk om. Dit blijkt ook uit de keuze van studenten/scholieren van de vijf belangrijkste arbeidsvoorwaarden die belangrijk zijn in de keuze van een werkgever of nieuwe baan. Voor 50 procent is flexibel werken de belangrijkste arbeidsvoorwaarde, gevolgd door reiskostenvergoeding en studie- en opleidingsbudget.

Leeftijd bepaalt voorkeur arbeidsvoorwaarde pensioen

Voor het belang van de arbeidsvoorwaarde pensioen is de levensfase van iemand bepalend. Bijna de helft (49 procent) van de 50-plussers vindt de pensioenregeling veruit de belangrijkste arbeidsvoorwaarde bij de keuze van een baan. Maar een kwart van de starters vindt een goede pensioenregeling belangrijk. Volgens Intelligence Group is het voor hen nog een ‘ver van mijn bed show’. Een andere mogelijke verklaring van het onderzoeksbureau is dat de starters weinig vertrouwen meer hebben in het pensioenstelsel. Ze gaan er vanuit dat er voor hun generatie geen aanvullend pensioen meer zal zijn.

Mannen meer gericht op financiële voorwaarden

Mannen blijken zich meer te richten op financiële voorwaarden dan vrouwen. Voor hen zijn een goede pensioenregeling, een auto van de zaak, een bonusregeling en tekengeld duidelijk belangrijker bij het kiezen van een baan dan voor vrouwen. Vrouwen geven meer prioriteit aan flexibele werktijden en thuis kunnen werken. Mogelijk heeft dit te maken met de wens om werk en privé te combineren.

6795 respondenten

Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek vindt elk kwartaal plaats. De gegevens van dit onderzoek met 6795 respondenten zijn van augustus 2015.

Bron: Intelligence Group

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.