Artikel
25 aug '17
25 augustus '17
3 min

Flexibele werktijden en vakantiedagen staan bovenaan bij werknemers

Voor werknemers zijn flexibele werktijden en vakantiedagen en de inrichting van de werkplek de meest belangrijke faciliteiten op het werk. Ze vinden gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant en mogelijkheden tot ontspanning minder belangrijk. Zo laat onderzoek van Mercer zien onder 821 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar, werkzaam bij bedrijven met minstens 50 medewerkers.

Van de werknemers vindt 53 procent flexibele werktijden en het aantal vakantiedagen het belangrijkst van de faciliteiten die een werkgever kan bieden. Dit heeft voor werknemers met een fysiek belastende baan (42 procent) echter minder prioriteit dan voor werknemers met een niet fysiek belastende baan (56 procent). Gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant staat op de laatste plaats. Maar twaalf procent van de werknemers ziet dit als belangrijke ondersteuning op het werk.

Goede inrichting werkplek

De helft van de Nederlandse werknemers hecht het meeste belang aan de inrichting van de werkplek om de werkdruk te verlagen. Voor 55 procent van de respondenten zijn licht, goede klimaatbeheersing en planten op de werkplek essentieel om de lichamelijke en mentale werkdruk te verminderen. Een goede inrichting van de werkplek is vooral belangrijk voor mensen die geen fysiek belastend werk doen. 60 procent van hen noemt dit als belangrijkste factor om de lichamelijke en mentale werkdruk te verlagen.

Individuele afstemming

Wat lichamelijke en mentale werkdruk betreft, heeft 41 procent graag de gelegenheid om thuis te werken. De ondervraagden geven geen hoge prioriteit aan bewegen in de tijd van de baas. Voor maar acht procent is sporten onder werktijd belangrijk. Werknemers die op een werkdag het meest stil zitten, willen vooral een ergonomische werkplek (44 procent). Bij werknemers die belastend werk doen, is er veel behoefte aan goede en duidelijke veiligheidsvoorschriften (40 procent).

Top vijf faciliteiten

De top vijf van meeste belangrijke faciliteiten volgens de ondervraagde werknemers ziet er als volgt uit:

  1. flexibele werktijden en vakantiedagen;
  2. inrichting werkplek (goede klimaatbeheersing, planten, licht, open);
  3. toegang tot moderne hulpmiddelen die werken gemakkelijker en veiliger maken;
  4. vrijheid om het eigen arbeidsvoorwaardenpakket samen te stellen;
  5. regelmatige feedback op het functioneren.

Open communicatie

De werksfeer hangt volgens werknemers het meest af van open communicatie met collega’s en leidinggevenden (70 procent). Met name vrouwen stellen zich graag open op naar collega’s toe (75 procent). Daarbij geven de respondenten aan dat het wel belangrijk is om formeel te blijven. De respondenten vinden dat informele activiteiten op het werk een minder grote rol spelen bij het bevorderen van de werksfeer. Voor een op de vijf werknemers leveren bedrijfsborrels en feestjes een cruciale bijdrage aan de sfeer op de werkvloer. Jongere medewerkers (32 procent) geven dit duidelijk hogere prioriteit dan oudere medewerkers (vijftien procent).

Aandacht voor individuen

Volgens Peter Abelskamp, Business Leader Health bij Mercer blijkt uit het onderzoek dat het van groot belang is om naar individuen in de organisatie te kijken. “Werknemers van verschillende leeftijden en functies hebben andere wensen en verwachtingen. De uitdaging is om te denken vanuit de werknemer bij de inrichting van de werkomgeving en werktijden, en hier als werkgever soms eens af te wijken van de vertrouwde aanpak.”

Bronnen: Mercer, Managersonline.nl

 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.