Artikel
18 jan '18
18 januari '18
2 min

De evolutie van de HR-professional

HR-professionals zijn met een heleboel thema’s tegelijk bezig. Volgens de oude stempel zijn zij vooral bezig met het ‘bemensen’ en de ‘arbeidsvoorwaarden’ van de organisatie. In de toekomst lijkt het takenpakket er heel anders uit te gaan zien. 

Door de toenemende kracht van digitalisering, is het voor veel HR-afdelingen mogelijk om gebruik te maken van systemen die HR-processen kunnen automatiseren. Maar wat betekent dit eigenlijk voor de rol van HR-professionals?

Verschuiving van taken 

De taken van een HR-professional worden steeds meer verschoven van operationeel naar tactisch, adviserend of zelfs strategisch niveau. Niet iedereen zal hierin mee kunnen bewegen, waardoor er een natuurlijke doorstroom of uitstroom kan ontstaan. De HR-professionals die kiezen om met de tijd mee te gaan en de organisatie meer op tactisch, adviserend of zelfs strategisch niveau te dienen, zullen hierin moeten ontwikkelen. 

Wat wordt er uiteindelijk van HR verwacht?  

Van HR-professionals wordt op de langere termijn verwacht dat zij zich steeds meer gaan verdiepen in cijfers. Met een duur woord ook wel HR Analytics genoemd. Kijkend naar het verzuim van verschillende medewerkers binnen verschillende afdelingen, zou HR Analytics ervoor moeten zorgen dat er een trend ontstaat waar HR op in kan spelen met verschillende preventieve instrumenten. Hiervoor hebben de meeste HR-professionals een training of cursus nodig. 
 
Nu is het de taak van de HR-professional om de instrumenten uit te zetten bij het lijnmanagement. Zij zijn immers het operationele gedeelte dat HR juist meer los moet laten. Nóg een taak voor de HR-professional in een nieuw jasje, het adviseren en sturen van het lijnmanagement in de uitvoering van de tactische en strategische adviezen die HR bedacht heeft. Hiervoor zullen een aantal competenties, zoals het managen van verwachtingen, ontwikkeld of verbeterd moeten worden.
 
Wat op zijn minst in de lijn der verwachtingen moet liggen is het menselijke aspect van de HR-professional in de organisatie. Het coachen, begeleiden en motiveren van de medewerkers blijft belangrijk. Dit zal waarschijnlijk altijd de meest onderscheidende kracht zijn van HR-professionals tegenover alle automatiseringen.  
 
Toch is het vooral belangrijk dat je als HR- professional ontwikkelingen kiest die het meest passen bij je eigen stijl van werken. Uiteindelijk is het niet voor iedereen belangrijk hoeveel op HR Analytics gebaseerde instrumenten jij ontwikkelt, maar vooral dat je leuk vindt wat je doet. En dat heeft dan weer met werkgeluk te maken. 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.