Artikel
13 jul '16
13 juli '16
3 min

Er komt nog best wat kijken bij een vakantiebaantje

De periode van vakantiebaantjes is weer aangebroken. Veel tieners weten hun weg te vinden naar vakantiewerk in de landbouw of supermarkt. Toch weten tieners niet altijd goed hoe ze aan vakantiebaantje kunnen komen, stellen de Rabobank en CNV Jongeren. Bij het vakantiewerk moeten de jongeren rekening houden met de nodige regels.

Van oudsher is vakantiewerk in de land- en tuinbouw populair bij tieners. Dat is nog steeds zo. “Ik heb geen enkel probleem om voldoende scholieren te vinden om hier in het voorjaar en ’s zomers te komen werken”, vertelt Jolanda Eijkemans, eigenaar van een groentekwekerij in het Noord-Brabantse Sint-Oedenrode. In Beugen, ook Noord-Brabant, kost het bollenkweker Alfons Verheyen al net zo weinig moeite om jaarlijks honderd voornamelijk 13-, 14- en 15-jarigen te vinden. “En dan te bedenken dat er hier in de omgeving maar een paar honderd scholieren zitten”, meldt hij trots.

Animo voor supermarkt

Ook supermarkten zijn bekend terrein voor jongeren die een vakantiebaantje zoeken. De Jumbo in het centrum van Rotterdam zit te springen om de tieners, zeker voor de vulploeg. “We hebben elke avond twintig mensen nodig, alles wat geleverd wordt moet binnen tweeënhalf uur binnen staan”, aldus verkoopmedewerker Stephan Leibbrand. Hij werkt al acht jaar bij verschillende supermarkten. Al die tijd is het animo bij jongeren om bij een supermarkt te werken volgens hem gelijk gebleven.

Niet altijd gemakkelijk

Toch verloopt het vinden van vakantiewerk niet altijd even gemakkelijk Volgens Ellis Ramakers van de Rabobank weten jongeren vaak niet waar ze in de zomer vakantiewerk kunnen vinden, of hoe ze zich bij een werkgever moeten presenteren. “Veel jongeren wachten af in plaats van zelf op zoek te gaan, en vinden het spannend om op een werkgever af te stappen.” CNV Jongeren-voorzitter Semih Eski meent dat het vooral een kwestie van netwerken is. “Vrienden, kennissen, je kunt op jonge leeftijd al gaan netwerken voor een baan.”

Regels voor vakantiewerk

Jongeren die vakantiewerk doen, moeten rekening houden met de nodige regels. Vaak is de vakantie na het eerste jaar op de middelbare school de eerste keer dat tieners gaan werken. Als ze nog geen 13 jaar oud zijn, mogen ze alleen werken als ze een werkstraf hebben. Ook voor 13- en 14-jarigen zijn de opties nog beperkt. Ze mogen bijvoorbeeld vakkenvullen, auto’s wassen en oppassen. Verantwoordelijk werk zoals aan de kassa zitten, is echter verboden.

Risicovol werk

Hoe ouder de tiener, hoe meer werk hij of zij mag doen. Voor alle minderjarigen tot 18 jaar zijn een aantal werkzaamheden standaard verboden. Het betreft dan bijvoorbeeld het werken met giftige of gevaarlijke stoffen of het werken op lawaaiige plaatsen met meer dan 85 decibel geluid. Voor jongeren van 16 en 17 jaar gelden daarnaast werkzaamheden die ze alleen onder toezicht mogen doen. Een voorbeeld daarvan is werk aan een machine of lopende band waarbij ze niet zelf het werktempo kunnen bepalen.

Fiscaal extraatje

Jongeren van 15 jaar en ouder hebben minimaal recht op het minimumjeugdloon. De hoogte daarvan hangt af van hun leeftijd. Natuurlijk zijn er ook vakantiebaantjes waarbij de werkgever meer betaalt dan het minimumjeugdloon. De bijverdienste van de tieners kan nog wat hoger uitvallen als ze belastingaangifte doen. Ze krijgen namelijk vaak te veel ingehouden loonheffing terug. Dit extraatje kan zomaar vele honderden euro’s bedragen.

Bronnen: De Telegraaf, Rijksoverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.