Artikel
13 aug '19
13 augustus '19
3 min

Eindelijk is de 50-plusser weer in trek op de arbeidsmarkt

Vijftigers vinden steeds beter hun weg op de arbeidsmarkt. Dit kan te maken hebben met de krappe arbeidsmarkt, maar ook met een eerder actieplan van het kabinet.

De zeer krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat vijftigers tegenwoordig veel vaker uit de WW raken. Dat is eindelijk zelfs net zo vaak als twintigers en dertigers met een WW-uitkering, zo laten cijfers van uitkeringsinstantie UWV zien. De instantie onderzocht hoeveel mensen een maand na het einde van hun WW-uitkering weer werk hadden in 2018. Hierbij kwam 70 procent van de werkloze 50-plussers vorig jaar weer aan een baan. Dat was twee jaar eerder nog slechts 61 procent.

Oudere werknemers

Jaren terug kwam toenmalig minister van sociale zaken Lodewijk Asscher met een actieplan om oudere werknemers meer kans te geven op de arbeidsmarkt. Hierbij ontwierp het kabinet verschillende regelingen die het voor werkgevers aantrekkelijker moesten maken om iemand van boven de vijftig uit de WW te helpen.

Ziektewetuitkering

Werkgevers hoeven bijvoorbeeld nog slechts dertien weken mee te betalen aan de ziektewetuitkering van iemand boven de 56. Dit is nog altijd de gebruikelijke twee jaar voor jongere zieke werknemers. Daarnaast geldt een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt willen aannemen, waaronder ouderen met een uitkering. Verder was er een campagne met oud-voetballer John de Wolff (56 jaar) als ambassadeur om het zelfbeeld van de doelgroep wat te versterken. Hierbovenop investeert het huidige kabinet structureel 30 miljoen euro in het UWV. Het doel daarvan is om mensen in de WW beter persoonlijk te kunnen begeleiden.

Voordelen en instrumenten

Wouter Koolmees stuurde als huidige minister van sociale zaken eind juli een tussenevaluatie van het actieplan van Asscher naar de Tweede Kamer. Het is een tussenevaluatie, dus daarom geven de onderzoekers nog niet aan of de doelen zijn behaald. Wat ze wel al kunnen concluderen is dat veel werkgevers nog niet weten wat voor voordelen en instrumenten ze allemaal kunnen gebruiken.

Papiertje

Dit laatste was al langer bekend. Het kabinet bedacht hierom op verzoek van de Kamer een ‘financieel CV’. Dat is een papiertje waarmee werklozen simpel kunnen laten zien op welke regelingen een potentiële werkgever een beroep kan doen. De tussenevaluatie houdt nog geen rekening met het effect daarvan.

Vooral de krappe arbeidsmarkt

Wat wel duidelijk naar voren komt, is dat de campagne met John de Wolf voor een wat hoger zelfbeeld zorgde bij de vijftigers. De werkgevers waren minder onder de indruk van het charmeoffensief. De meerderheid (ruim 85 procent) ziet oudere werknemers nu niet anders dan eerder. Het beeld overheerst dus voorlopig dat met name de krappe arbeidsmarkt voordelig uitpakt voor werkloze 50-plussers.

Bron: Trouw

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.