Artikel
11 feb '16
11 februari '16
2 min

Een powernap op het werk, zin of onzin?

Powernaps, in het zuiden van Europa doen ze het al jaren. Alleen heet het daar siësta. Inmiddels zien we powernaps op het werk, in navolging op de VS, China en Japan, een enorme vlucht nemen. Powernapruimtes op het werk schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar hebben we een powernap echt nodig? Of kunnen we beter zorgen dat we 's nachts voldoende rust krijgen?

Powernaps onderzocht

Minder stress, verhoogde creativiteit en alertheid, minder slaperig en een verhoging van de arbeidsproductiviteit. Een kleine zoektocht op internet naar de voordelen van het geüpgradede hazenslaapje en je krijgt het idee dat je niet zonder kunt. Einstein was bijvoorbeeld een fan van een middagdutje. Steeds meer bedrijven, waaronder het VUmc en Microsoft, stimuleren het middagdutje. De universiteit van Sorbonne heeft vorig jaar een studie gedaan naar het fenomeen waaruit bleek dat een powernap iemand kan helpen tegen de schade van een korte nacht. Het zou goed zijn voor de hormonale balans en de versterking van het immuunsysteem.

Als het energieniveau laag is, bijvoorbeeld na de middaglunch, is een powernap het meest effectief. Een powernap mag nooit langer duren dan 15 á 20 minuten duren. En het mag niet te laat op de dag plaatsvinden om te voorkomen dat je in de avond niet meer in slaap komt. Slaapexpert Gerard Kerkhof van de UVa beaamt dat een powernap een tijdelijke boost geeft, maar waarschuwt dat het geen vervanging moet worden voor een goede nachtrust. De slaaponderzoeker plaatst duidelijke een kanttekening bij de powernaps en noemt het een quick fix die niet ingezet mag worden om een tekort aan nachtrust te compenseren. Winst uit slaap haalt een mens namelijk voornamelijk uit diepe slaap. Een korte middagslaap geeft enkel een boost.

Onderdeel van HRM-beleid

Moet de afdeling HRM nu direct aan de slag om het hazenslaapje toe te voegen als onderdeel van het beleid? Dat denken wij niet. Veel HRM-afdelingen hebben de afgelopen jaren ruimte gecreëerd voor flexibiliteit in het werk. Flexibele arbeidstijden, flexibele werkplekken en ruimte om je eigen werk in te delen. Medewerkers die willen powernappen kunnen hiervoor kiezen en de ‘verloren’ tijd compenseren. En de ruimte dan om te powernappen? Een powernap kan al met een powernap kussen op het eigen bureau.

Bron: De Volkskrant

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.