Artikel
23 mei '22
23 mei '22
3 min

“Een persoonlijkheidstest geeft je extra handvatten bij de zoektocht naar talent”

Van trainee HRM-consultant bij Driessen tot manager HRM-consultancy bij Reijn. Zelf weet Wendy Springvloet (32) als geen ander hoe fijn het is als je talent opgemerkt wordt. Niet gek dus dat ze bij Reijn het online platform MyTalentBoard inzet. Met behulp van deze tool krijgt ze meer inzicht in de drijfveren en talenten van teamleden. “Zonder goede mensen, geen goedlopend bedrijf. Daarom is het zo belangrijk om te investeren in je team.”

Wendy is verantwoordelijk voor zo’n 30 HRM-consultants die actief zijn in de publieke sector. “Ik zie de teamleden niet dagelijks omdat ze vooral op de werkvloer van klanten te vinden zijn. Natuurlijk heb ik wel een goed beeld van iedereen, maar ik zocht naar iets meer houvast en verdieping.” Dat gunde ze ook haar team. “Het is van meerwaarde als we medewerkers zelf ook inzicht kunnen geven in hun talenten en ontwikkelpunten, zodat ze weten hoe ze kunnen groeien bij Reijn.”

MyTalentBoard

Bij dat doel kon Emile Gabriel, directeur bij MyTalentBoard, haar helpen. “Samen zijn we gestart met het maken van een aantal ‘functie-/talentprofielen’. Daarin staat precies beschreven aan welke competenties iemand moet voldoen om een bepaalde functie goed uit te voeren.” De volgende stap? “Via het platform MyTalentBoard maakten alle teamleden – los van elkaar – een persoonlijke test. Emile legt uit: “Zo breng je 3 dingen in kaart: competenties, drijfveren en persoonlijkheid. Die resultaten kunnen we vervolgens op de verschillende functieprofielen leggen. Zo zie je precies waar je kracht ligt en waar ontwikkeling nodig is.”

Persoonlijke e-learning modules

Die ontwikkelpunten worden vastgelegd in een concreet plan. Daarnaast kunnen de teamleden, op basis van hun persoonlijke behoeftes, e-learning modules volgen om hun doel te bereiken. Wendy: “Nu moeten we daar nog wat meer op sturen, omdat we pas net werken met dit platform. Maar hopelijk is dit over een tijdje zo geïntegreerd dat ons team uit intrinsieke motivatie een module gaat volgen.”

“De test brengt competenties, drijfveren en je persoonlijkheid in kaart.”

Belang van investeren in eigen talent

Waarom investeren in talent zo belangrijk is? Emile: “Wat je in organisaties vaak ziet, is dat ze bij nieuwe vacatures vooral ‘buiten’ gaan kijken, terwijl het talent zich ook bínnen de muren van de organisatie bevindt. Daarom is het belangrijk dat je inzage hebt in dat talent én daar ook gebruik van maakt. En dat doet Reijn.” Voor Wendy is dit niet meer dan normaal. “Werkgeluk staat hoog op het prioriteitenlijstje van Driessen Groep en ook van Reijn. We willen weten of iemand nog wel op zijn of haar plek zit en dus gelukkig is. Zo’n test, het gesprek daarna en een ontwikkelplan geven net dat zetje om vaker met elkaar het gesprek aan te gaan. Bovendien is er een enorme krapte op de arbeidsmarkt, je moet wel investeren in eigen talent.” Toch is dit platform niet alleen handig voor inzage in intern talent. “Het platform kan ook helpen bij het werven van nieuwe medewerkers. Op deze manier kun je aan de voorkant al veel beter onderzoeken of iemand bij een bepaalde rol past. Zo’n test gaat net iets verder dan een sollicitatiegesprek.”

Inmiddels werken Wendy en Emile zo’n half jaar samen en die samenwerking zetten ze graag voort. “Op dit moment zijn we bezig met het opleiden van onze consultans, zodat ze dit platform ook kunnen inzetten bij klanten. Het geeft je extra handvatten bij de zoektocht naar talent: intern en extern.” Wendy hoopt dan ook dat opdrachtgevers in de publieke sector echt werk maken van talentmanagement. “Niet door de huidige arbeidsmarkt, maar ook omdat het echt loont!”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.