Artikel
29 feb '16
29 februari '16
3 min

Een beter begin is er niet: tips om je werkdag optimaal te benutten

Volgens een onderzoek van ING is dinsdag de meest productieve dag en ben je op maandag het meest uitgerust. Laat 29 februari, schrikkeldag, dit jaar nou net op een maandag vallen. Dat betekent dus voor de meeste mensen gewoon werken. Maar hoe maak je nou optimaal gebruik van deze dag? En hoe verspil je minder tijd aan nutteloze dingen?

Benut je dag op het goede moment

Dit jaar valt schrikkeldag op een maandag. De meeste mensen gaan gewoon werken en beseffen het nauwelijks. Een maandag is de perfecte dag om alle mails, afspraken en planning door te nemen. Ook ben je het meest uitgerust om de week te beginnen en op dinsdag ben je het meest productief, blijkt uit een onderzoek van ING. Maak dus optimaal gebruik van deze maandag, want zo begin je morgen de maand maart meteen goed!

5 tips om je werkdag te optimaliseren

Met deze onderstaande 5 tips haal je het beste in jezelf naar boven op een werkdag.

1. Plannen
Maak aan het eind van de dag een planning voor de volgende dag. Wanneer je dan ’s morgens achter je bureau zit, kun je direct beginnen en wordt er minder tijd verspild aan het plannen van je dag. Daarnaast is het een goede afsluiter van je werkdag en kun je je werk ’s avonds meer loslaten.

2. ’s Morgens heb je de meeste energie
Een zware taak voor de boeg? Handel die dan als eerste af. In de ochtend heb je namelijk de meeste energie en motivatie. Gebruik deze productieve tijd dus maximaal, zo hou je de leukere en gemakkelijkere werkzaamheden voor in de middag over.

3. Pauzes zijn essentieel
Natuurlijk heb je de lunchpauze, maar neem tussendoor ook af en toe even pauze. Wanneer de lusteloosheid of de vermoeidheid toeslaat, verlaat dan even je werkplek. Ga even babbelen met je collega of maak een wandeling. Vooral als je achter een scherm zit, want dat verbruikt heel wat energie. Op deze manier wordt een werkdag veel productiever. Lang achter een bureau zitten is namelijk niet gelijk aan meer productiviteit.

4. Maak ruimte voor feedback
Een productieve dag heb je pas wanneer er ook echt vooruitgang is geboekt. Ga dus af en toe terug naar de basis en houd het grotere doel voor ogen. Heb je het bereikt en ben je nog op het juiste pad? Nadenken helpt je te focussen, zodat je geen nutteloos werk gaat doen.

5. Bepaal een strategie voor je e-mails
Een e-mail kan veel tijd kosten. Het kan een gevoel geven alsof er veel taken worden gerealiseerd, maar zijn dit wel de prioriteiten? En bepalen anderen op die manier niet jouw planning? Verlies dus vooral niet je eigen planning die je hebt gemaakt.

Bron: ING, Jobat

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.