Artikel
4 dec '12
4 december '12
1 min

Drie steden in de race verkiezing Culturele Hoofdstad 2018

De steden Eindhoven, Leeuwarden en Maastricht zijn nog in de race om Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2018. Den Haag en Utrecht waren nog in de race, maar vrijdag 30 november jl. heeft de internationale jury bekend gemaakt dat deze steden zijn afgevallen.

Besluit in voorjaar
De juryleden kiezen in het najaar van 2013 de officiële Nederlandse kandidaat-stad. In het voorjaar van 2014 zullen de Europese ministers van Cultuur dan een definitief besluit nemen.

Nog in de race
Leeuwarden, dat zichzelf ziet als een outsider, vindt het ‘een verheugende beslissing’ dat het nog altijd kans maakt. De Friese hoofdstad wil zich onder meer richten op balans tussen stad en platteland, om krimp en leegloop tegen te gaan. De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel geeft aan verheugd te zijn dat de visie en opzet van Eindhoven als Culturele Hoofdstad in goede aarde zijn gevallen.

Afvallers
Afvaller Den Haag houdt zich groot. “Eigenlijk hebben we bewezen dat Den Haag allang culturele hoofdstad is” verklaart projectleider Aus Greidanus. Utrecht onderzoekt welke plannen toch door kunnen gaan, ook al wordt de stad geen culturele hoofdstad.

Bron: Binnenlands Bestuur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.