Interview
15 apr '19
15 april '19
5 min

Door rugby weer op het rechte pad

Kansarme jongeren en (jong)volwassenen die van het rechte pad afwijken krijgen vaak te maken met problemen rondom gedrag, werkloosheid, criminaliteit en autoriteit. Om deze problemen te tackelen én om deze jongens een kans op de arbeidsmarkt te geven, biedt De Harde Leerschool een intensief programma met rugby in de hoofdrol.

Rugby is bij uitstek een sport waar mentale weerbaarheid en onderling respect centraal staan. Door middel van onder meer fysieke kracht en tactisch spel heeft rugby zich bewezen als instituut voor het ontwikkelen van beschaafde spelers. Of zoals Winston Churchill zei: “Rugby is a hooligans game played by gentlemen.” Naast rugby krijgen de deelnemers dagelijks diverse modules over bijvoorbeeld workskills, weerbaarheid, gezonde leefpatronen of sociale vaardigheden, aangevuld met mentale coaching. Het programma leert deze jongeren om vertrouwen en respect te krijgen in elkaar en in zichzelf. Alles om uiteindelijk door te kunnen stromen naar een baan.

Winston Churchill: “Rugby is a hooligans game played by gentlemen”

Rugby als start voor nieuwe kansen Renée Groenendijk, trainer/coach bij De Harde Leerschool doet enthousiast haar verhaal: “We zijn net vandaag gestart met een nieuwe Winstlichting, de tweede in Den Haag. Na de start in 2015 in Rotterdam, hebben we verschillende succesvolle edities gedraaid in heel Nederland. En voor 2019 staan al zes trajecten op de planning.” Het is snel duidelijk dat Renée trots is op De Harde Leerschool en op ‘de jongens’.

Vroeger wilde Renée gymlerares worden. Die combinatie van jonge mensen, sport en coachen komt nu volledig samen in haar rol als werkcoach bij De Harde Leer – school. Ze coacht de deelnemers en geeft trainingen gericht op zelfredzaamheid op de arbeidsmarkt en in het leven. “Je moet wel oprecht van deze doelgroep houden. Veel mensen deinzen terug voor hun agressieve houding. Maar dat is alleen de buitenkant, daar moet je doorheen prikken. Door te laten zien waar de frustratie en boosheid zit, kun je vandaar uit verder werken”, licht Renée toe.

In een traject van acht weken wordt rugby als middel gebruikt om de jongens fysiek fit te krijgen en respect, discipline, doorzettingsvermogen, teamgeest en gedragsregels bij te brengen. Volgens Renée is rugby bij uitstek geschikt om weer op het rechte pad te komen: “Rugby kent veel regels en respect is fundamenteel. Rugby is een harde en fysieke sport, maar je moet je agressie juist onder controle kunnen houden. Ook leren ze op elkaar te vertrouwen, elkaar constant feedback te geven.”

In de middag zijn er trainingen zoals sociale vaardigheden, omgaan met veranderingen, omgaan met boosheid, jezelf presenteren en solliciteren. “Altijd in een praktische vorm. We zijn geen behandelaren, maar coaches gericht op empowerment. We kijken samen wat de deelnemer kan, wil en wat bij hem past. Dat is niet altijd meteen zijn droombaan, maar wel weer een eerste stap op de arbeidsmarkt. De werkgevers uit ons netwerk weten dat ze ervoor geknokt hebben en er klaar voor zijn. Dat draait vooral om houding en gedrag, het vakinhoudelijke leren ze gaandeweg wel.”

Renée is terecht trots op het bevlogen team waar ze mee werkt. Maar benadrukt ook graag wat voor een cruciale rol de rugbywereld speelt. Zonder hun vrijwillige inzet en hun netwerk was het niet mogelijk om de deelnemers deze kansen te geven.

Warm familiegevoel en eindeloze betrokkenheid

Al snel in het gesprek met oud-deelnemer Sander van Limborgh blijkt hoe toegewijd De Harde Leerschool zich inzet. Want hoewel hij als veertiger eigenlijk net buiten de doelgroep viel, werd voor hem in 2016 in Rotterdam een uitzondering gemaakt. “Via mijn zus was geregeld dat ik langs mocht komen om mijn verhaal te doen. Ik woonde in Groningen en had een turbulent leven achter me, zoals aanraking met justitie en problemen met het ouderlijk gezag over mijn kinderen. Ik wist dat ik deze kans moest aangrijpen!”

Sander ervaart meteen een warm familiegevoel. “Alles werd in gang gezet; zoals een verhuizing, regeling rondom ouderlijk gezag en school voor mijn kinderen. Overal waar nodig hielpen ze.” Hij maakte ook kennis met Ed Oskam, zijn begeleider. “We hebben allebei een militaire achtergrond en hadden direct een enorme klik. Hij vroeg me: ‘Wat heb je nodig?’. Ik antwoordde: ‘Een duwtje in de rug’, want met mijn verleden zou ik anders nergens aan de bak komen. ‘Gaan we regelen!’ was direct Ed zijn reactie.” De eindeloze betrokkenheid van de begeleiders benadrukt Sander graag. “Ed is als een soort vaderfiguur voor de jongens. Hij helpt met alles, als je maar inzet toont. En een engelengeduld heeft hij, of het nou op het rugbyveld is of tijdens het middagprogramma. Veel deelnemers komen uit slechte buurten met veel criminaliteit. Dan is het lastig om die jongens te overtuigen hun leven te beteren, met een gewone baan. En toch lukt het Ed vaak.”

Samenwerking, doorzettingsvermogen en respect worden niet alleen in de rugbytraining op de proef gesteld, maar ook tijdens de befaamde driedaagse bivak op een kazerne. Een genot voor Sander: “Als oud-militair was dit natuurlijk op mijn lijf geschreven.”

Ook is er veel begeleiding richting het zoeken van werk. “Ze kijken wat je wil en kan én wat je nodig hebt. Dan helpen ze met brieven schrijven, gesprekken oefenen of jezelf presenteren. Uiteindelijk ben ik eerst via het uitzendbureau uit hun netwerk aan de slag gegaan en na 12 maanden bij die opdrachtgever in dienst gekomen. Later ben ik via de contacten van De Harde Leerschool bij mijn huidige baan terechtgekomen.” Sander is De Harde Leerschool dankbaar en blijft graag betrokken, bijvoorbeeld door een praatje te houden bij nieuwe lichtingen. “Maar uiteindelijk moet je als deelnemer zelf het licht zien!”

Driessen Foundation en De Harde Leerschool

Vanuit de Driessen Foundation steunen wij De Harde Leerschool. Onze financiële bijdrage wordt besteed aan de verdere professionalisering van het nazorgtraject. Denk hierbij aan de toenemende inzet van coaches en de organisatie van periodieke terugkomdagen. Kijk op www.driessenfoundation.nl voor meer informatie.

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.