Artikel
24 jan '13
24 januari '13
3 min

Dienstverlening overheid in de knel door bezuinigingen

Sommige uitvoeringsinstanties van de overheid, zoals de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), kunnen door de bezuinigingen van het kabinet hun taken niet meer goed uitvoeren berichtte nu.nl . De Tweede Kamer heeft er te weinig inzicht in en kan de gevolgen van de bezuinigingen daardoor ook niet voldoende inschatten. De politiek blijft achter in de besluitvorming hierover.

Dit oordeelt de Algemene Rekenkamer donderdag na onderzoek naar de bezuinigingen van de afgelopen jaren bij 22 uitvoeringsinstanties, zoals bijvoorbeeld het UWV en de Belastingdienst, maar ook Rijkswaterstaat. Er wordt de komende vier jaar als gevolg van het Lenteakkoord en het Kabinet Rutte II 28,4 miljard extra bezuinigd op de uitvoeringsinstanties, bovenop de 18 miljard euro aan bezuinigingen die eerder al waren aangekondigd.

Minder taken
Volgens de Rekenkamer vangen veel uitvoeringsinstanties dit op door niet alleen effectiever te werken, maar ook door minder taken uit te voeren. Daardoor kan de NVWA momenteel bijvoorbeeld te weinig inspecties uitvoeren op de kwaliteit van levensmiddelen in de hygiëne in de horeca. Ook het Nationaal Archief geeft aan de wettelijke digitaliseringstaak niet meer volledig te kunnen uitvoeren, waardoor Nederlanders minder toegang hebben tot informatie dan gepland.

Belastingdienst
De Belastingdienst kan het niveau van dienstverlening alleen zo houden als er eenvoudiger wetgeving komt zodat de dienst minder taken hoeft uit te voeren, zo geeft het aan. Dit is iets waar ook het UWV eerder al voor pleitte.Volgens de Dienst Justitiële Instellingen zal door de bezuinigingen het aantal meerpersonencellen groeien en de bewaking worden versoberd.

Onvermijdelijk
Verschillende organisaties geven daarnaast aan dat het voor hen ‘onvermijdelijk’ is dat ze in de toekomst taken moeten loslaten of versoberen als ze in de toekomst door het kabinet meer taken krijgen toebedeeld. De Rekenkamer adviseert het kabinet daarnaast duidelijk aan te geven hoe organisaties moeten bezuinigen. Daarin moeten de consequenties van altijd expliciet worden vermeld, zo stelt de Rekenkamer. Inzicht in de gevolgen van de bezuinigingen is volgens haar noodzakelijk om ze op een verantwoorde manier te kunnen doorvoeren.

Reactie
Het ministerie van Financiën stelt in een reactie al dat dit niet mogelijk is. “We zijn het met de Rekenkamer eens dat er open gerapporteerd moet worden, maar dat kan het beste in het jaarverslag van de uitvoeringsorganisatie zelf”, aldus een woordvoerder tegenover NU.nl. “Spijtig”, aldus de Rekenkamer. Ook laat een woordvoerder van het ministerie weten dat volgens hen duidelijker naar voren moet komen dat uit het onderzoek blijkt dat de bezuinigingen geen gevolgen hoeven te hebben voor de uitvoering van de taken.

Bron: nu.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.