Artikel
7 aug '17
7 augustus '17
4 min

Deel je geluk via een app

Vandaag sprak ik met Chiel van der Linden, bedenker van de ‘HappyWeWork-app’, of zoals hij zichzelf noemt: geluksman. Het klinkt heel gezellig ‘happy we work’, maar wat doet het nou eigenlijk? De app maakt het mogelijk om een groot of klein moment in je werk dat jou positieve energie geeft, met je team te delen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat wanneer iemand een positief moment met je deelt, dit stofjes vrij maakt waardoor je zelf ook een stukje gelukkiger wordt. Maar hoe ziet dit eruit op de werkvloer? Wat kan je hier als werkgever mee? En is werkgeluk iets wat daadwerkelijk op de agenda moet staan?

Mindset

Om positiviteit in teams te creëren, zijn er volgens Chiel twee knoppen om aan te draaien, namelijk mindset en context. Mindset is hoe je naar de wereld kijkt, context is hoe je die wereld in gaat richten. Het begint bij mindset, en die kan je snel en eenvoudig trainen. “Dit doe je door 3 minuten per dag de tijd te nemen om een positief moment te delen via de app. Doordat je dit gebied in je hersenen vaker gaat gebruiken, veranderen de paden in je hersenen, de zogenaamde ‘neuroplasticiteit’. Je perceptie en je focus worden steeds positiever. Je moet niet denken dat je door deze app te gebruiken voortaan alleen maar blij gaat zijn. Optimistisch zijn is namelijk iets anders dan blij zijn. Een positieve mindset is om in elke situatie het vermogen te hebben om te focussen op mogelijkheden tot het optimaal inrichten van je context, dus je omgeving”, aldus Chiel.   

Moments that matter

De app is absoluut niet te verwarren met sociale media waar non-stop van alles gepost wordt. Het gaat om de momenten die er écht toe doen. Dit betekent niet dat je altijd blij bent, dit betekent ook dat je de niet-blije momenten deelt. Dagelijks een positief ding is de kern, maar wanneer het voorkomt, zijn ook negatieve momenten welkom in de app. Dit heeft twee effecten. Het eerste effect: het beïnvloedt je mindset, zoals eerder beschreven. Het tweede effect: wanneer je een negatief moment deelt, schept dit verbinding. Je staat stil bij het negatieve moment en erkent voor jezelf wat er gaande is. Vervolgens krijg je van je omgeving de gepaste steun, wat uiteindelijk die blije stofjes (oxytocine in dit geval) daarboven weer vrij maakt, win-win dus!   

Werkgeluk

Uiteindelijk is het doel van de app om de performance van het team te verhogen. Hoe? Daar is Chiel kort en krachtig over: “Het doel is een betere teamperformance, de route is positiviteit.”  Wanneer je gebruik maakt van de app krijg je als manager inzicht in het HappyWeWork dashboard. Hierin kan de manager realtime kijken naar de gemiddelde geluks-score van het team en naar de HappyWeRatio. Dit laatste laat zien hoe de verhouding is tussen positiviteit en negativiteit. De ideale verhouding is tussen 3:1 en 9:1. Dit wil zeggen dat er voor ieder negatief moment er minstens drie positieve tegenover moeten staan. Chiel vult aan: “deze informatie is cruciaal. Is het alleen maar positief, dan kun je je afvragen hoe open iedereen durft te zijn. Is het grotendeels negatief? Dan is dit een aanleiding om met je collega’s/medewerkers in gesprek te gaan.”   

People who care

Omdat de app als doel heeft om performance te verhogen, is het de bedoeling dat er met name gedeeld wordt over werk-gerelateerde zaken. Chiel: “Natuurlijk is het leuk als mensen hem ook af en toe gebruiken voor dingen buiten het werk, dat schept ook verbinding. Maar het moet niet afleiden van waar het daadwerkelijk om draait, en dat is positiviteit, in dit geval op de werkvloer.” In de app kunnen verschillende groepen worden aangemaakt waarbij je selectief je momenten kunt delen. “Het is een persoonlijke app, dat is precies waarom het voor verbinding zorgt.”  

One good thing plus one good action

Het trainen van je mindset doe je door dagelijks een positief ding te delen. Het trainen van je team gaat een stap verder door wekelijks One Good Action als team op te pakken via de zogeheten team-happyscrum. Happy we work focust zich op dagelijks gedrag. Dit vergt discipline. Een positieve cultuur bestaat uit een positieve context x een positieve mindset. Chiel vervolgt: “Onze fascinatie is impact op het kleinste dagelijks gedrag, het zogenoemde micromoment, daar vindt het leven plaats.” Tot slot wat laatste wijze woorden van Chiel:” een manager die authentiek positiviteit wil bevorderen in het team kan, naast het benutten van de happyscrum en het HappyWeWork teamdashboard, nog iets zeer essentieels doen, namelijk het goede voorbeeld zijn van optimisme en werkgeluk, want: Niets werkt top down, behalve het goede voorbeeld.”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.