Artikel
30 sep '19
30 september '19
3 min

De WAB: een bedreiging of kans?

Met ingang van 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. De wet heeft grootschalige gevolgen voor verschillende thema’s binnen het Nederlandse arbeidsrecht en moet de arbeidsmarkt weer in balans te brengen.

Het stimuleren van vaste aanstellingen en beter reguleren van flexibele arbeid moet de drempel bij werkgevers wegnemen om medewerkers een vast contract aan te bieden. Daar komt bij dat het ontslagrecht soepeler wordt en zijn tijdelijke contracten langer aan te houden. Al met al mooie voordelen welke direct kansen bieden voor organisaties. Er zijn echter ook duidelijke bedreigingen waar te nemen. Zoals bij elke nieuwe wet of wetswijziging komt er veel regelwerk kijken bij het inbedden van de nieuwe regelgeving in organisaties. Dit gaat tijd en geld kosten. Ook leidt de nieuwe regelgeving ertoe dat tijdelijke en flexibele arbeid waarschijnlijk duurder en minder aantrekkelijk wordt. Op de langere termijn kan dit een negatief effect hebben op de flexibiliteit en wendbaarheid van organisaties.

Goed werkgeverschap

Maar kun je deze bedreigingen ook ‘ombuigen’ naar kansen? Jazeker! De WAB zet namelijk de verhouding tussen vast en tijdelijk/flexibel personeel weer op scherp en dit is gunstig. Omdat vaste contracten aantrekkelijker worden en flexibele contracten duurder, worden organisaties uitgedaagd om opnieuw de optimale balans te vinden tussen vast en tijdelijk/ flexibel personeel. Organisatie worden (noodzakelijkerwijs) gedwongen om de verhouding vast/flex en de wijze waarop je hier contractueel mee om gaat onder de loep te nemen.

Door hier bewust op te anticiperen en te investeren vergroten organisaties de kans om als werkgever aantrekkelijk en voldoende wendbaar te blijven. Het kritisch kijken naar de balans tussen vast en tijdelijk/flexibel personeel zorgt ervoor dat je je als organisatie af moet vragen wat jouw ‘why’ is als werkgever. Een sterke ‘why’, ofwel de belofte die je als werkgever uitspreekt, helpt je om investeringen in medewerkers richting te geven en bewuste keuzes te maken. Door de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt en de uitdaging rondom schaarste, ontkom je er niet aan om te investeren in flexibel personeel.

Kortom, organisaties moeten niet alleen nadenken hoe je een aantrekkelijke werkgever bent en blijft voor je huidige mensen (goed werkgeverschap), maar juist ook hoe je een aantrekkelijke opdrachtgever bent voor tijdelijke, externe medewerkers (goed opdrachtgeverschap).

Werk aan de winkel

Maar vormt de WAB dan vooral een bedreiging of een kans? Zoals met zoveel dingen ligt de waarheid vermoedelijk in het midden. De WAB gaat voor veel organisaties tijd en geld kosten, maar zal tegelijkertijd ook nieuwe inzichten en positieve effecten opleveren. Wat in ieder geval vast staat is dat er werk aan de winkel is binnen de Nederlandse arbeidsmarkt. Om de arbeidsmarkt daadwerkelijk weer ‘in balans te laten komen zal echter een meer integrale aanpak nodig zijn, waarbij ook onderwerpen als de inzet van zzp’ers en duurzame inzetbaarheid een belangrijke rol spelen

Vanuit onze ‘familie van bedrijven’ binnen Driessen Groep houden we deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Graag informeren we organisaties zo uitgebreid en tijdig mogelijk. Bovendien staan we organisaties graag bij met de uitdagingen die de WAB oplevert. Kijk voor meer informatie of het laatste nieuws over de WAB op www.arbeidsmarktinbalans.nl.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.