Artikel
19 jan '16
19 januari '16
3 min

De slashie laat zich niet beperken door één baan

Een slashie, wat is dat? Er zijn steeds meer ‘slashies’. Dat zijn mensen met twee banen of meer. Slashie slaat op de slash die je professionele identiteit in stukjes verdeelt. Dat is niet uit noodzaak. Eén beroep is eenvoudigweg te beperkt om verschillende talenten en interesses in kwijt te kunnen.

Gosse Bouma (28) is een voorbeeld van een slashie. Overdag is hij filmmaker en scenarist. ‘s Avonds werkt hij als sales executive bij een grote uitgever. Bouma is ook op LinkedIn een sales executive, regisseur, producent en schrijver.

Voldoening

Loopbaanadviseur Ilse Reijs stelt dat het heel erg in het nu past, mensen die geen voldoening halen uit één beroep en vinden dat ze veel te bieden hebben. Volgens haar kun je sinds ongeveer twee jaar spreken van een trend met mensen die bewust kiezen voor meerdere banen in verschillende disciplines.

CBS-cijfers

Ook cijfers van het CBS laten zien dat het ‘slashie-zijn’ niet langer alleen hoort bij schnabbelende BN’ers, presentator/schrijver/sportschoolhouder Arie Boomsma en horecamedewerkers’s met creatieve aspiraties. Het aantal Nederlanders met een tweede baan steeg in vijf jaar met 16 procent. In dezelfde periode groeide het aantal zzp’ers met meerdere banen zelfs met 36 procent.

Aanvullen

Bouma vindt dat zijn verschillende beroepen elkaar aanvullen. “De vaardigheden die ik ontwikkel in de sales zijn ontzettend handig voor mijn werk als filmmaker. Veel freelancers vinden het lastig om aan klantenwerving te doen. Maar door mijn saleswerk ben ik communicatief sterker, en heb ik geleerd om commercieel te denken.” Zo’n zestig procent van zijn inkomsten komen uit het filmmaken, de rest verdient Bouma bij de uitgeverij.

Winstgevend en niet saai

Ilse Reijs denkt dat de opkomst van de slashie te maken heeft met de economie van de laatste jaren. “Door de crisistijd is het een enorm voordeel geworden als je flexibel bent, en kunt inspelen op economische veranderingen. Als jij je diensten en werk hierop afstemt, kan dat erg winstgevend zijn.” Volgens The New York Times komt het ook door de levensinstelling van de ‘millennials’ (nu in de twintig en begin dertig). Zij vinden één baan voor de rest van hun leven saai en ouderwets.

Spagaat voorkomen

Slashies hebben in hun cv en op LinkedIn een probleem. Het gaat erom hoe ze zichzelf kunnen presenteren zonder dat het een ‘spagaat’ wordt. Reijs adviseert slashies om te kijken naar de gemene deler is van hun kwaliteiten. “Als dat bijvoorbeeld ‘adviseren’ is, benoem je dat als eerste op LinkedIn. En vervolgens toon je in welke beroepen je dan adviseert.” Voor sollicitaties beveelt ze iets anders aan. “Zorg dat je verschillende cv’s op de plank hebt liggen. En vergroot dan per cv één discipline uit.”

Steeds schakelen

Het kan erg vermoeiend en afleidend zijn om steeds te schakelen van beroep. Volgens Bouma is het belangrijk om een goed gestructureerde agenda te hebben. “Maar het kan zeker vervelend zijn om nét als je geconcentreerd bezig bent naar je andere werk te moeten.”

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Reijs vindt niet iedereen geschikt als slashie. “Het is lastig om kneitergoed te zijn in alles wat je doet. Als je een Johan Cruyff bent, kun je niet én voetballen én tennissen én schaatsen. Als je er niet gelukkig van wordt, of als je er te weinig mee verdient, kun je er beter mee stoppen.” Ze stelt dat het veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen vraagt om meerdere banen te combineren. “Maar als het lukt, levert het veel voldoening op.”

Bronnen: NRC Carrière, NRC Q

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.