Artikel
17 jun '19
17 juni '19
5 min

De kracht van een inclusieve arbeidsmarkt

Nederland telt maar liefst zo’n twee miljoen mensen die op een of andere manier een handicap ondervinden in hun leven. De Lucille Werner foundation maakt zich sterk voor de integratie van deze mensen in de samenleving. “Want het hebben van een handicap heeft tot op de dag van vandaag te vaak een negatief imago. En dat verdienen mensen met een handicap niet.” We spreken Lucille Werner over het belang van positieve beeldvorming als het om mensen met een handicap gaat.

Dat het voor deze twee miljoen mensen moeilijker is om een baan te vinden, heeft volgens Lucille twee oorzaken: “Een eerste aandachtspunt is empowerment; in hoeverre deze mensen precies weten wat ze willen, mogen en kunnen. Een tweede punt is koudwatervrees; werkgevers zien te vaak beren op de weg en durven niet altijd iemand met een handicap aan te nemen. Zo gaat veel talent verloren!”

De Lucille Werner Foundation pakt beide oorzaken aan om een inclusieve arbeidsmarkt te bevorderen. Door talenten met een handicap te motiveren om op eigen kracht een sterkere positie in de samenleving te veroveren en in zichzelf te geloven. Maar ook door het bedrijfsleven de ogen te openen en te voorzien van kennis en tools. De arbeidsmarkt moet daarvoor wel toegankelijker worden. Maar vaak verwarren organisaties praktische toegankelijkheid met sociale toegankelijkheid. “Het gaat niet alleen om hoe breed je deur is om met een rolstoel binnen te kunnen, het gaat veel meer om hoe welkom je je voelt,” licht Lucille toe.

Verrijking door diversiteit

Diversiteit binnen een organisatie is juist cruciaal, benadrukt Lucille bevlogen. “Op het moment dat je met een eenzijdig samengesteld personeelsbestand werkt, dan is je product of dienst niet echt van alle kanten belicht. Pas als je als organisatie zelf weet waar het over gaat, benut je alle kansen om iedereen in de samenleving aan te spreken. Doe het dus ook niet alleen voor mensen met een handicap, maar zie het echt als een verrijking voor je organisatie.”

Volgens haar speelt beeldvorming rondom mensen met een handicap een voorname rol en is de werkvloer de aangewezen plek om die te beïnvloeden. Veel mensen werken meer uren dan ze overdag thuis doorbrengen. Door meer diversiteit op de werkvloer ontstaat veel meer integratie, het werkt door in de samenleving wanneer iedereen gewoon meer mensen met een handicap om zich heen ziet. In Nederland is de zorg namelijk echt goed geregeld, maar de andere kant is wel dat de gehandicaptenzorg – weliswaar vanuit goede intenties – enorm overgereguleerd is. We zien die mensen gewoonweg bijna niet meer in het straatbeeld. Dat is niet meer van deze tijd, nu zelfredzaamheid en participatie juist speerpunten zijn in de maatschappij.

Rolmodellen zijn onmisbaar

De Lucille Werner Foundation roept dus van de daken: “Denk divers! Neem eens iemand met een handicap aan. Deze mensen hebben ongekende talenten en zijn vaak van nature meer oplossingsgericht. Je komt tot inzichten die je anders had gemist. Het doet echt iets met personeel op de werkvloer, met de organisatie als geheel en naar je klanten. Zo ontstaat die integratie als een olievlek.” Dat rolmodellen nodig zijn, weet Lucille als geen ander: “Want ‘Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’. Toch roep ik op het gewoon eens te doen, divers te denken en het zelf te ervaren.” Zelf is ze in de mediawereld ondanks haar handicap door Joop van den Ende naar voren geschoven. “Durf dus de Joop van den Ende in je eigen werkgebied te zijn, laat de succesfactor zien en de inclusiviteit verspreidt zich vanzelf!”

Minister van Gehandicaptenzaken

Een krachtige en positieve beeldvorming over mensen met een handicap is belangrijk, zodat ze makkelijker integreren in de samenleving. Juist omdat Lucille voor KRO-NCRV werkt is dat een uitgelezen kans om gebruik te maken van de power van televisie. In haar nieuwste programma voor KRO-NCRV kiest Nederland voor het eerst in de geschiedenis de ‘Minister van Gehandicaptenzaken’, die aan het hoofd komt te staan van een nieuw op te richten ministerie. Iemand die opkomt voor de bijna twee miljoen Nederlanders met een handicap, die gelooft in gelijke kansen en gedreven is om te slagen. Een inspirator die laat zien dat het onmogelijke soms toch mogelijk is.

Onder de 120 aanmeldingen, zowel mensen met als zonder handicap, loopt één rode draad: het zijn stuk voor stuk kandidaten die bewustwording willen creëren in alle lagen van de samenleving en in de thema’s waar nog aan gewerkt moet worden. Of zo’n programma wel over het doel inclusie gaat, door deze mensen juist weer apart te zetten? Lucille is overtuigd: “Jazeker! Je moet, hoe paradoxaal het ook klinkt, eerst uitvergroten om je doel te bereiken. Zichtbaarheid geven aan de problemen die er zijn en vervolgens iemand eigenaar maken. Wie weet bestaat dit ministerie straks, zoals in het buitenland, in politiek Den Haag.”

Driessen Foundation

De Driessen Foundation omarmt het programma Minister van Gehandicaptenzaken, omdat het bijdraagt aan de gezamenlijke missie: werkgeluk creëren voor mensen waarvoor dit niet vanzelfsprekend is. Na de liveshow van 17 juni, gepresenteerd door onder andere Lucille Werner, zet de gekozen minister zich een jaar lang in voor mensen met een beperking. www.driessenfoundation.nl.

De liveshow van de verkiezing wordt uitgezonden door KRO-NCRV op maandag 17 juni, 21.15 uur op NPO 1.

Dit interview is verschenen in het magazine van Driessen Groep, juni 2019, te lezen op pagina 24 en 25.

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.