Artikel
17 sep '15
17 september '15
3 min

De iPad is een computer. Wat zijn de gevolgen voor de werkkostenregeling?

Een iPad is een computer en geen telefoon. Dit is het oordeel van de Hoge Raad na een langlopende rechtszaak tussen de Belastingdienst en RTL Nederland. De door RTL in 2010 aan de medewerkers verstrekte iPads worden daarom tot het loon gerekend. Deze beslissing is gebaseerd op de oude werkkostenregeling (WKR).

Onder de huidige werkkostenregeling is het verschil tussen computerapparatuur en communicatiemiddelen weliswaar niet meer relevant, maar deze uitspraak heeft ook gevolgen voor de huidige werkkostenregeling. Als u nu uw medewerker een iPad verschaft dan valt dit in veel gevallen onder het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium en kan dit onbelast vergoed of verstrekt worden. Maar wat als u uw medewerker een laptop, tablet én smartphone verschaft?

Het huidige belastingstelsel kan moeilijk omgaan met innovatie

Na voorbeelden als Uber en Airbnb is dit een nieuw voorbeeld in de problemen die het belastingstelsel ondervindt met innovatie. Is de iPad nu een computer of een grote telefoon? Als u het aan Apple vraagt zouden ze zeggen geen van beide. Het is een nieuwe productcategorie. Uiteindelijk is de Hoge Raad eraan te pas gekomen om een keuze te maken: het is een computer. Het apparaat heeft “digitale agenda’s, mini-notebooks en GPS-apparatuur” en is daarmee eerder een computer dan een communicatiemiddel, aldus de hoogste rechter. De Hoge Raad gaat daarmee in tegen het oordeel van het gerechtshof van Amsterdam, dat de iPad als communicatiemiddel zag. Reden daarvoor was dat het beeldscherm te onpraktisch was voor bijvoorbeeld het invoeren van lange teksten.

Tablets onder noodzakelijkheidscriterium

Door het besluit van de Hoge Raad vallen tablets onder de oude regels van computers en dergelijke apparatuur en mocht het vergoeden of verstrekken dus alleen onbelast gebeuren bij een zakelijk gebruik van minimaal 90%. Bij een communicatiemiddel was een vergoeding of verstrekking onder de oude regels al bij meer dan 10% zakelijk gebruik mogelijk geweest.

Onder de nieuwe werkkostenregeling is het onderscheid tussen communicatiemiddelen en computerapparatuur niet meer relevant. Als u een tablet wilt verstrekken, vergoeden of ter beschikking wilt stellen voor uw medewerker dan valt dit in veel gevallen onder het noodzakelijkheidscriterium. De verstrekking, vergoeding of ter beschikkingstelling is dan belastingvrij, ongeacht het privégebruik. Het moet dan wel, zoals het woord impliceert, noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de werkzaamheden van de medewerker en aan een aantal voorwaarden voldoen. Stel u wilt een medewerker een laptop, tablet en smartphone verstrekken. Dan is de kans groot dat de Belastingdienst om uitleg vraagt. Want waarom heeft uw medewerker naast een laptop een tablet nodig? Een tablet is immers ook een computer, net als een laptop. Mocht u het niet kwijt kunnen onder het noodzakelijkheidscriterium dan kan de tablet ook nog vallen onder de gerichte vrijstelling. Deze geldt voor hulpmiddelen die de werknemer voor minstens 90% zakelijk moet gebruiken.

Bron: De Rechtspraak, Belastingdienst, Volkskrant, NRC.

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.