Artikel
14 nov '13
14 november '13
2 min

CBS-cijfers: stijging vacatures en Nederland uit recessie

Voor het eerst in twee jaar is het aantal vacatures gestegen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eind september stonden in Nederland 94.000 vacatures open, 3.000 meer dan een kwartaal eerder. Het CBS beaamt de verwachtingen dat Nederland uit de recessie is, de Nederlandse economie is het afgelopen kwartaal met 0,1% gegroeid.

Toename vacatures
De toename van het aantal vacatures komt volgens het CBS geheel voor rekening van de particuliere bedrijven, bij de overheid stabiliseerde het aantal vacatures. Bij de commerciële dienstverlening was de stijging het sterkst, daar stonden 59.000 vacatures open. In de zorg was opnieuw sprake van een lichte daling, deze sector telde 11.000 vacatures.

Wel krimp werkgelegenheid
Het totale aantal banen in Nederland nam wel af, met 160.000 ofwel 2% ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal van 2012. Dat is het grootste banenverlies sinds het CBS in 1995 begon met de metingen. In de bouw was de daling het grootst. Maar opvallend is ook de grote daling in de zorgsector, waar in een jaar tijd 30.000 banen verdwenen en dan met name binnen de kinderopvang en de thuiszorg. 

Einde recessie
Het CBS beaamt de verwachtingen dat Nederland niet meer in een recessie zit. De Nederlandse economie is het afgelopen kwartaal met 0,1% gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Hiervoor kromp de economie vier opeenvolgende kwartalen. Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie nog steeds, met 0,6%.

De eerste (voorzichtige) stap is gezet
De CBS-cijfers laten volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) zien dat Nederland voorzichtig uit de recessie komt. ‘Na vier kwartalen krimp groeit de economie weer, al is de groei nog heel beperkt’, aldus Kamp. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zei begin oktober al te verwachten dat Nederland uit de recessie zou komen. ‘Ik denk dat veel seinen op groen staan’, zei hij toen. ‘Het kan bijna niet anders dan dat die cijfers positief zullen zijn.’

Bron: CBS, PW De Gids

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.