Artikel
30 sep '14
30 september '14
3 min

Brug-WW, weet u al hoe het zit?

Nu alle actualiteit rondom Prinsjesdag weer achter de rug is, hebben we alle maatregelen eens rustig op ons in kunnen laten werken. Vanuit HRM-perspectief blijkt dat de plannen niet bijzonder nieuw en uitgebreid zijn, het meeste was al eerder bekend gemaakt of uitgelekt. Toch is er een nieuwe werkloosheidsmaatregel, de zogeheten brug-WW, die mensen van werk-naar-werk helpt om te voorkomen dat zij in de WW terechtkomen. Deze maatregel moet mensen op de krappe arbeidsmarkt helpen om breder inzetbaar te worden.

Werkloosheid blijft zorgpunt

Voor het eerst in jaren was er weer positief nieuws te horen tijdens Prinsjesdag. Voor komend jaar staan er namelijk geen grootschalige bezuinigingen op de agenda en de regering blijft zich inspannen voor hun grootste zorgpunt, namelijk de hoge werkloosheid. Naar verwachting zal de werkgelegenheid weer langzamerhand gaan toenemen. Om de langdurige werkloosheid aan te pakken zet het kabinet in op scholing, begeleiding naar werk en een lagere belasting op arbeid. Om werkloosheid te bestrijden en te voorkomen ondersteunt het kabinet mensen bij het vinden van een passende baan. Er wordt specifiek ingezet op het bevorderen van werk-naar-werk en van werkloosheid-naar-werk.

Van werk-naar-werk: de brug-WW

Om van werk-naar-werk te bevorderen introduceert het kabinet in 2015 de brug-WW. Een werkzoekende kan hiermee worden omgeschoold binnen een sector met een personeelstekort. De werkzoekende ontvangt salaris voor de uren dat hij werkt en WW voor de uren dat hij wordt omgeschoold. Voorwaarde is dat deze mensen aan de slag gaan in een kansrijk beroep of een sector met personeelstekorten, bijvoorbeeld de techniek. Of er sprake is van een kansrijk beroep of een groeisector moet blijken uit een sectorplananalyse. De extra ondersteuning vanuit de WW drukt de kosten voor de werkgever, waardoor het aantrekkelijk wordt om een werkzoekende in dienst te nemen. Het kabinet wil de Brug-WW per 1 januari 2015 in laten gaan.

HRM Actualiteitendagen

Wilt u in één dag volledig bijgepraat worden over de brug-WW en andere actuele onderwerpen binnen uw vakgebied en wilt u kennis uitwisselen met vakgenoten? Dat kan, de HRM Actualiteitendagen staan namelijk weer voor de deur! Voor u als HRM-professional organiseert Driessen HRM in de maanden oktober en november actualiteitenbijeenkomsten. De volgende vier onderwerpen staan dit najaar centraal:

  • Prinsjesdag update
  • Human Resource Development (HRD)
  • Wet Werk en Zekerheid, Regeling Vervroegde Uittreding
  • Flexibilisering van de arbeidsmarkt

 

Wij nodigen u van harte uit om, samen met een collega, één van deze gratis bijeenkomsten in Helmond of in Amsterdam bij te wonen. Wij kijken uit naar uw komst! Voor meer informatie of voor aanmelding kunt u op www.driessen.nl/hrmactualiteitendagen terecht.

 

Bron: Rijksoverheid

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.