Artikel
16 okt '15
16 oktober '15
2 min

Bijna helft werknemers heeft flexibele werkplek

In Nederland werkt 45 procent van de zakelijke professionals minimaal de helft van de week vanaf verschillende werkplekken. Een belangrijke reden daarvoor is het verbeteren van de werk-privébalans.

Het percentage van 45 procent dat flexibel werkt in Nederland lijkt hoog. Het is echter nog relatief laag vergeleken met het percentage professionals dat flexibel werkt in opkomende economieën, zoals Mexico en Brazilië. Daar werkt respectievelijk 64 en 60 procent minstens 2,5 dag op een andere werkplek dan het vaste kantoor. De mate van flexibel werken in Nederland is vergelijkbaar met Canada en de VS.

De gegevens zijn afkomstig uit internationaal onderzoek van Regus. Deze aanbieder van flexibele werkplekken ondervroeg meer dan 44.000 mensen uit het bedrijfsleven uit meer dan 100 verschillende landen.

Goede werk-privébalans

Werknemers vinden volgens Regus een goede balans tussen werk en privé steeds belangrijker. De helft van de Nederlandse respondenten geeft aan dat een betere werk-privébalans een grote reden is om flexibel te werken. Verder wil meer dan een derde (36 procent) flexibele werkplekken gebruiken omdat ze dichter bij huis willen werken. Andere redenen voor Nederlandse professionals voor flexibel werken zijn de stijgende kosten van woon-werkverkeer (negentien procent) en van het wonen in de stad (negentien procent).

Voordelig voor bedrijven

Niet alleen werknemers profiteren van het flexibel werken. Volgens het onderzoek stimuleert 58 procent van de Nederlandse bedrijven het werken op afstand om beter te kunnen reageren op veranderingen in de markt. Door flexibel werken kunnen bedrijven namelijk snel uitbreiden of krimpen zonder daar de hoofdprijs voor te betalen. Daarnaast kunnen ze beter talent uit een bredere regio aantrekken. Dat is vooral zo als ze meer bieden dan de standaarden uit hun sector wat flexibiliteit betreft.

Verder biedt een op de vijf Nederlandse bedrijven medewerkers de mogelijkheid om dichter bij huis te werken om zo de huurkosten van het bedrijf te verminderen. Daarmee kunnen de bedrijven het aantal vaste werkplekken gemakkelijker verminderen wanneer deze niet bezet worden.

Jessika van Veen, algemeen directeur Regus Nederland stelt dat bedrijven door het flexibel werken beter om kunnen gaan met een snel veranderende markt. Daarnaast zorgt de betere werk-privébalans volgens haar voor gezondere en meer productieve arbeidskrachten.

Bron: Regus

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.