Artikel
8 aug '17
8 augustus '17
2 min

Voor bijna helft werkenden zorgt vakantie voor stress

Van de Nederlandse werkenden lijdt 40 procent aan vakantiestress. Vakantie lijkt zo leuk, maar voor veel mensen is het blijkbaar geen ontspanning. Zo laat onderzoek zien van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO). Hieraan namen 505 werkende Nederlanders deel.

Zo’n een derde van de respondenten heeft te maken met een chaotische overdracht of kan het werk helemaal niet overdragen. Hierdoor moeten deze werkenden op hun vakantie nog zakelijke telefoontjes beantwoorden of hun e-mail goed bijhouden.

Afwezigheidsassistent

Van de onderzoekdeelnemers stelt twee derde bij vertrek de afwezigheidsassistent in. Daarbij verwijzen ze bij vragen naar collega’s en vermelden ze de datum waarop ze terugkomen. Andere respondenten vermelden in de assistent voor dringende gevallen ook hun telefoonnummer (14 procent) of stellen de assistent niet in (16 procent).

Wifi-spot

Verder zet ruim de helft (55 procent) op vakantie de e-mail uit. Een vierde zoekt af en toe een wifi-spot op om de mail te controleren en 21 procent checkt zijn mail regelmatig.

Vakantiestress

“We zien uit de resultaten dat mensen met vakantiestress het voor zichzelf niet makkelijker maken”, stelt Jantina van Beers, professional organizer en bestuurslid NBPO. “Dit zijn namelijk ook de mensen die op de laatste avond van hun vakantie al weer in de mail duiken om bij te lezen en in de eerste week na hun vakantie meer uren maken dan normaal.”

Zeven tips tegen vakantiestress

De NBPO komt met zeven tips voor werkenden voor wie vakantie stress betekent:

  1. Maak voor de laatste dag voor je vakantie geen afspraken meer.
  2. Vermeld in je out-of-office reply duidelijk of de mail gelezen wordt en aan wie mensen vragen kunnen stellen die niet kunnen wachten.
  3. Zet (letterlijk) een streep op je to-do-lijst om af te bakenen wat je nog voor je vakantie doet en wat je daarna weer oppakt.
  4. Vraag je collega’s je eerst te appen als er echt telefonisch overleg nodig is.
  5. Spreek duidelijk met je collega’s, maar ook met je gezin en partner, af wat je bereikbaarheid en werkzaamheden zijn tijdens je vakantie.
  6. Activeer je out-of-office reply al een dag eerder en stel het einde ervan een dag later in dan dat je eigenlijk terugkomt.
  7. Vond je bepaalde dingen op je vakantie heel prettig, dan doe je er goed aan deze tot minstens twee weken na je vakantie vast te houden (zoals samen uit eten met je gezin of een flinke wandeling na het eten).

Bron: PW.

 

 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.