Artikel
3 mei '17
3 mei '17
4 min

Bewust babbelen is goed voor je batterij

Tegenwoordig hebben de meeste organisaties een ergocoach. Dit is iemand die naast zijn of haar gewone functie bijstand verleent op het gebied van fysieke belasting in het kader van preventie en bescherming. Een werkplek moet immers zo comfortabel en ergonomisch mogelijk zijn. Volgens een onderzoek van PW de Gids vergeten organisaties echter iets heel belangrijks: ons brein. Gelukkig is er goed nieuws: met een paar simpele aanpassingen kan de productiviteit van medewerkers met 25% toenemen.

Kantoorwerk is topsport

Het is bewezen dat mensen die de gelegenheid krijgen om mentaal en fysiek regelmatig te herstellen extra productief zijn op de werkvloer. Rust nemen tussen activiteiten door is daar een belangrijk onderdeel van. In de praktijk ziet dit er vaak anders uit. Mensen moeten urenlang achter elkaar doorwerken en er is, met uitzondering van een lunchpauze, geen regelmatige onderbreking om even op te kunnen laden. In de topsportsector is herstellen onderdeel van de training. Als topsporters 40 uur per week op topvermogen trainen, dan raken ze uitgeblust. Onze hersenen hebben tussen het harde werken door tijd nodig om zich op te laden. Waar in de topsportwereld herstellen bij het werk hoort, is het in het kantoorleven vaak ‘not done’. Tijd waarin niet gewerkt wordt is immers niet facturabel.

Babbeldag

Laatst hoorde ik voor het eerst de term ‘babbeldag’. Dit is een dag waarop je een rondje loopt door je organisatie en de tijd neemt om met je collega’s bij te praten, zowel persoonlijk als professioneel. Een babbeldag heeft twee effecten. Je bent ten eerste goed op de hoogte van zaken die er spelen in de organisatie, maar ook is er door informeel babbelen met je collega’s meer verbinding met elkaar. En dat is weer goed voor je werkgeluk. En om op een hoog niveau te kunnen functioneren is het nodig om af en toe een pitstop te nemen.

Sturen op efficiëntie

Volgens het onderzoek van PW de Gids kun je als organisatie twee dingen doen om ervoor te zorgen dat het niveau hoog blijft en de batterij toch oplaadt:

  • Bewust omgaan met het gemiddelde energieniveau;
  • De bewustheid vergroten van zowel de fysieke als de mentale batterij.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen in de ochtend het meeste energie hebben. Als je weet wanneer je het meeste energie en concentratie hebt, kun je je agenda hierop aanpassen.

Plan bijvoorbeeld de uitdagende dingen op het moment dat je een volle batterij hebt en gebruik je middagdip voor een babbelmoment of het bijwerken van je mailbox. Na het uitvoeren van dezelfde activiteit 45 tot 60 minuten aan een stuk verslapt onze aandacht. De snelheid en energie nemen af, waardoor het moeilijker is om problemen op te lossen.

Als organisatie kun je het bewustzijn van de fysieke en mentale batterij onder de aandacht brengen door er bijvoorbeeld iets over op te nemen in een nieuwsbrief of op het intranet. Ook kun je als manager het onderwerp bespreken tijdens een pop-gesprek.

Kantooryoga

Naast de babbeldag die je mentale batterij oplaadt, is het ook belangrijk om je fysieke batterij aandacht te geven. Heb je lang op een stoel gezeten en merk je dat je concentratie verslapt? Ga dan bijvoorbeeld drinken halen voor jezelf en je collega’s. Daarnaast zijn er leuke digitale tools om je batterij op te laden. Zo is er bijvoorbeeld de ‘daily yoga’ app, die je gratis kunt downloaden. In de app zitten verschillende yoga-programma’s, waaronder ‘office-yoga’ die je gemakkelijk kunt doen op kantoor terwijl je op je bureaustoel zit. Ook dit is iets wat je samen met je collega’s kunt doen.

Babbel Bewustzijn Batterij

Onthoud dus de 3 B’s: babbel, bewustzijn, batterij. Check je batterij eens in de zoveel tijd, babbel tussen het werken door eens met je collega’s en tot slot: ben je bewust van je fysieke en mentale gemoedstoestand.

Bronnen: PWdeGids.nl, Dailyyoga.com

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.