Artikel
22 jun '18
22 juni '18
2 min

Behoefte aan afstandsonderwijs groeit

Het marktaandeel van het afstandsonderwijs op de private onderwijsmarkt steeg tussen 2014 en 2017. Tegelijk daalde het marktaandeel van het contractonderwijs. Zo blijkt uit de derde Marktmonitor private aanbieders van beroepsopleidingen.

Minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kreeg op 12 juni 2018 het eerste exemplaar van de ‘Marktmonitor private aanbieders van beroepsopleidingen’ van Hans Hillen. Hij is voorzitter van de NRTO, de brancheorganisatie voor private trainings- en opleidingsbureaus in Nederland. Bij de ontvangst ervan zei de minister dat zij de groei van het aanbod van kortere opleidingstrajecten opvallend vond.

Kleine opleidingsbedrijven

Het aantal opleiders blijkt met tien procent te zijn afgenomen, vergeleken met 2014. Er blijken vooral minder bedrijven te zijn overgebleven met een kleinere bedrijfsomvang. Opleiders met een grotere omvang hebben relatief meer marktaandeel gekregen.

Meer afstandsonderwijs

Een deel van de markt verwachtte in 2014 een groei van het afstandsonderwijs. Dat is onderwijs waarbij de studenten niet fysiek aanwezig zijn om onderwezen te worden. Daarnaast was de verwachting dat het contactonderwijs (onderwijs in een onderwijsinstelling) zou afnemen. Beide verwachtingen zijn uitgekomen.

Het marktaandeel van het contactonderwijs nam met zeven procentpunten af naar 39 procent. Hiermee is het nog wel de populairste onderwijsvorm. Het marktaandeel van het afstandsonderwijs steeg van acht procent in 2014 naar twaalf procent in 2017. Een trend is ook de stijging van het marktaandeel gecombineerde (blended) opleidingsvormen. Dit steeg al van vijftien procent in 2010 naar 20 procent in 2014. De afgelopen drie jaar nam het aandeel verder toe naar 24 procent in 2017.

Korte opleidingen

Vooral korte opleidingen met een duur van maximaal vijf dagen en opleidingen die zich richten op een branche- of beroepscertificaat krijgen steeds meer marktaandeel. “Uit alles blijkt dat er efficiënt en effectief wordt opgeleid door private opleiders. Zowel qua duur als de vorm; klassikaal, online of een combinatie”, beklemtoont Ria van ’t Klooster, directeur van de NRTO. Volgens haar is het duidelijk dat de private opleiders onmisbaar zijn bij een leven lang leren. “Zij bewegen mee met wat werkgevers en werknemers willen. Het is een markt die volop in ontwikkeling is.”

Bron: PW

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.