Artikel
22 mrt '16
22 maart '16
2 min

Bedrijfsartsen willen niet meer dweilen met de kraan open

Volgens bedrijfsartsen laten te veel werkgevers hen dweilen met de kraan open, terwijl ze die kraan juist liever dicht willen draaien. Volgens Jurriaan Penders, voorzitter van de Nederlands Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), zou de focus van bedrijfsartsen meer moeten kunnen liggen op advies over duurzame inzetbaarheid in plaats van dat zij worden ingezet als controlemechanisme.

“Het belazerpercentage bij ziekzijn is heel klein”

De NVAB constateert dat werkgevers steeds minder gaan investeren in gezondheidsbevordering en arbeidsomstandighedenzorg, terwijl dat juist zo nodig is. Jurriaan Penders: “Gaven werkgevers vijftien jaar geleden gemiddeld per medewerker nog 80 euro per jaar uit aan preventief arbeidsverzuim, nu is dat niet meer dan een tientje”. Het is niet zo dat medewerkers zich massaal voordoen als ziek, terwijl er in werkelijkheid niets aan de hand is, zo benadrukt Thea Hulleman (arbeidsdeskundige bij ‘Zorg van de zaak’). Wel kunnen mensen letterlijk ziek worden van privé gerelateerde problematiek.

Ook griep is een signaal voor disbalans

Bedrijfsartsen verwachten dat het ziekteverzuim met minstens de helft kan worden teruggedrongen, mits werkgevers een cultuur creëren waarin werknemers vrij kunnen praten over de problemen die hen bezig houden. Wanneer iemand zich opvallend vaak ziek meldt, moet je áltijd met elkaar in gesprek gaan. Volgens Hulleman kan ook griep een signaal zijn dat iemand niet in balans is. Het allerbelangrijkst is te voorkomen dat iemand wekenlang thuis zit zonder arbeid te verrichten en altijd samen te kijken naar wat iemand nog wél kan.

Ontwikkelingen arbeidsmarkt van invloed op investering in preventie

Volgens Penders zijn er verschillende trends te ontdekken die de investering in preventie van ziekteverzuim negatief beïnvloeden. Zo investeren mensen die als ZZP’er werkzaam zijn zelf weinig tot niet in hun eigen duurzame inzetbaarheid, net zoals zij weinig investeren in hun pensioen of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor werknemers in loondienst is er ook een trend te ontdekken. Onzekerheid met betrekking tot baanbehoud, de toename van oudere werknemers en het voorkomen van chronische ziekten (zoals diabetes) op steeds jongere leeftijd zijn bijvoorbeeld van invloed op het ziekteverzuim.

Bronnen: NVAB, Zorg van de Zaak, Volkskrant 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.