Artikel
15 jul '22
15 juli '22
2 min

Arbeidsmarktpositie van multi-jobbers onder de loep

Een flink deel van de multi-jobbers in Nederland heeft een precaire arbeidsmarktpositie. Dat blijkt uit onderzoek van Wieteke Conen en Paul de Beer van de Universiteit van Amsterdam dat gepubliceerd is op Tijdschrift voor HRM. De twee onderzochten de verschillen in samenstelling en kwaliteit van combinatiebanen tussen Nederland en andere landen.

Eén op de tien

Steeds meer werkenden combineren twee of meer banen. Naar schatting heeft momenteel één op de tien Nederlandse werkenden twee of meerdere banen. Dat is meer dan gemiddeld in Europa. Niet duidelijk is of een toename van multi-jobbers vooral moet worden gezien als een positief fenomeen – een verrijking van de persoonlijke ervaringen – of als een symptoom van een toename van precair werk. Vrouwen combineren relatief vaak een tijdelijk contract met een tweede baan en mannelijke multi-jobbers werken vaker als zelfstandige in hun eerste baan. Het aandeel multi-jobbers met een vaste baan neemt af, zowel in Nederland als elders. Opvallend daarbij is dat in Nederland die afname beduidend groter is dan ergens anders.

In Nederland hebben multi-jobbers gemiddeld een lager inkomen en twee keer zoveel kans om in armoede te belanden als werkenden met één baan. Weliswaar combineert één op de drie multi-jobbers meerdere banen van goede kwaliteit, een even zo groot deel heeft twee banen die juist geen goed loon hebben en weinig zekerheid bieden. Gemiddeld is het brutoloon van multi-jobbers ruim een vijfde lager dan van mensen met één baan. Hun situatie is daarom precair volgens de onderzoekers.

Nederland loopt daarbij Europees gezien voorop. Hier hebben meer multi-jobbers te maken met een onzekere arbeidsmarktpositie dan in de rest van Europa. Dit komt wellicht doordat relatief veel Nederlandse multi-jobbers in hun eerste baan als zelfstandige werken of twee kleine deeltijdbanen combineren. Sommige mensen zien meerdere banen misschien als verrijking. Maar toch vermoeden de onderzoekers dat de meeste mensen in Nederland simpelweg meerdere banen nodig hebben om voldoende inkomen of zekerheid te hebben.

Lees het onderzoek over de kwaliteit van combinatiebanen met daarin onder meer data over het bruto-uurloon in Nederland en elders in Europa. In welke landen verdienen multi-jobbers juist méér dan mensen met één baan? Je leest er alles over in het onderzoek.

Aanbevelingen voor HR

Bron: Tijdschrift voor HRM

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.