Vroeger hadden wij thuis zo’n klein zoetwater aquarium. Dat was volgens mij echt een jaren 70, begin jaren 80 dingetje, want in mijn herinnering had vrijwel iedereen in onze straat zo’n bak staan. Nu zie ik ze nergens meer, dus die trend lijkt voorbij. Thuis hebben we geen aquarium meer, maar op kantoor wel. In de kamer van mijn vader bevindt zich een mooi zoutwater aquarium vol met koralen en prachtige vissen.

Dat aquarium heeft hij zichzelf 20 jaar geleden cadeau gedaan en wij genieten er nog vrijwel dagelijks van. Niets is meer rustgevend dan een paar minuten voor die betoverende onderwaterwereld zitten en visjes bestuderen. Je kunt je dan ook vast voorstellen dat de pijn groot was toen tijdens een verbouwing het glas van het aquarium barstte. Dan is er dus geen houden meer aan; al het water gutste eruit. En met dat water dus ook de bewoners van dit wonderlijke ecosysteem.

Gelukkig was het waterprobleem met verenigde dweilkrachten snel opgelost, maar het aquarium was een ander verhaal. Eerst maar even een expert gebeld, want zomaar ergens beginnen is ook niet slim natuurlijk. Hij vertelde ons dat een aquarium opnieuw inrichten veel tijd kost. Het lijkt wellicht een simpel klusje; water erin, plantjes en visjes erbij en klaar is kees. Maar schijn bedriegt. Een aquarium is namelijk een ecosysteem waarin de verschillende elementen en bewoners goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Als het water te heet is, gaat het niet goed. Als het te koud is ook niet. De zuurwaarde moet precies goed zijn. Lichtinval luistert nauw. En natuurlijk moeten de koralen en vissen met elkaar samen kunnen leven op een duurzame manier. Kortom, het inrichten van een mooi en gezond aquarium vraagt om kennis en geduld. En vooral dat laatste hebben wij helaas niet zo veel.

Dus toen we een week of twee verder waren en de bak gevuld was met flink wat water, leek het ons de hoogste tijd om wat mooie koralen en vissen erin te huizen. Zo gezegd, zo gedaan. Dat ging precies een dag of twee goed; daarna begon het water troebel te worden, de koralen te verbleken, een aantal vissen stierven of werden opgegeten door een hongerige aquariumbewoner. Binnen een week of twee was ons mooie aquarium veranderd in een troosteloze en verstikkende omgeving waar zowel de bewoners als wij weinig plezier aan beleefden.

En wat geldt voor een aquarium, geldt ook voor een werkomgeving. Te vaak hoor en zie ik organisaties, waarbinnen mensen niet groeien en bloeien. Niet omdat die mensen dat niet zouden willen en kunnen, maar omdat de organisatorische context verstikkend en weinig stimulerend is. Net als dat aquarium van ons. Natuurlijk maken mensen de organisatie, maar de organisatie maakt ook de mensen.

Als je streeft naar een succesvolle en gezonde organisatie, dan is het van groot belang dat je als ondernemer, leidinggevende of HRM-professional een prettige en duurzame werkomgeving creëert, waarbinnen je mensen echt werkgeluk kunnen ervaren en realiseren, voor zichzelf en de collega’s. Een werkomgeving die het mogelijk maakt om ‘samen gave dingen te kunnen doen die ertoe doen’. Zodat zij op hun beurt namens jouw organisatie klanten, leerlingen, cliënten en burgers gelukkig kunnen maken. Dat vraagt niet alleen om kennis van zaken en geduld, maar ook om een eerlijke blik in de spiegel. Ik nodig je van harte uit om binnenkort een keer mentaal voor het aquarium van jouw organisatie te gaan zitten. En stel jezelf dan de volgende vraag: ‘Wat kan ik persoonlijk en professioneel doen om een organisatorische omgeving te creëren waarin ik en mijn collega’s optimaal groeien en bloeien?’. Ik ben heel benieuwd naar jullie ideeën!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.