Artikel
30 jun '15
30 juni '15
3 min

Altijd online is een ramp voor je werk

Online zijn tijdens je werk, zorgt voor een voortdurende afleiding. Volgens de Vlaamse neuropsycholoog Theo Compernolle gaat dat sterk ten koste van dat werk. “Het is een catastrofe. We zijn vreselijk inefficiënt geworden.” Compernolle wist al dat altijd online zijn niet goed was, zegt hij, maar dat het zó schadelijk was, had hij nooit kunnen vermoeden. Het schakelen tussen al die verschillende offline- en onlinetaken is een vorm van multitasken. Volgens Compernolle is dat niet te doen.

Automatismen

De enige vorm van multitasking die mensen onder de knie kunnen krijgen, is wanneer ze iets op automatisme leren doen, zoals fietsen of autorijden. Het gaat dan om taken die mensen uitvoeren met het zogeheten reflexbrein. Wanneer ze echter twee complexere taken door elkaar uitvoeren, lukt dat niet meer.“Zelfs de beste tennissers, voetballers of golfers van de wereld zouden niet behoorlijk kunnen spelen terwijl ze met hun smartphone bezig zijn. Waarom zouden managers die aan het werk zijn een uitzondering zijn?”, aldus Compernolle.

Reflecterend brein

Waarom kunnen mensen niet multitasken bij ingewikkeldere taken? Het reflecterende brein is een deel van de hersenen dat zorgt voor creatieve invallen, vooruit kijkt en gebeurtenissen in de juiste context plaatst. Mensen gijzelen dat brein als ze hun mailprogramma aan laten staan en steeds klikken op binnenkomende werkmailtjes. Of als ze voortdurend privé-appjes krijgen op hun smartphone.

Op al die mentions, mails en likes slaat het reflexbrein aan. En dat verstoort het goed functioneren van dat brein. Het voortdurende heen-en-weer-schakelen leidt ertoe dat je informatie uit de ene taak kwijt raakt, terwijl je bezig bent met de andere.

Digitale generatie

Uit onderzoek van Compernolle blijkt dat het inefficiënte werken helemaal geldt voor degenen die in het digitale tijdperk zijn geboren. Vooral jongeren lijden volgens de neuropsycholoog onder de verleidingen van computer en telefoon. Als ‘geboren digitalen’ een taak moeten uitvoeren met meerdere informatiekanalen als afleiding, doen ze die taak slechter dan de oudere generatie in dezelfde omstandigheden. Die generatie kan zich namelijk beter op één taak concentreren.

Geconcentreerd en ongestoord werken

Een oplossing is volgens Compernolle dat mensen zich op hun werk zo min mogelijk af laten leiden door alle onlineprikkels. Hij denkt niet dat werken zo heel saai wordt. “Als je heel geconcentreerd en ongestoord je werk doet en daardoor goed werk levert, geeft dat ook een kick, maar een heel andere.” Compernolle ziet wel als een probleem dat online ‘rondhangen’ meteen je behoeften bevredigt, terwijl je voor denkwerk meestal de kick moet uitstellen. “Die kick is wat in het Engels ‘fun’ heet. Ook belangrijk, maar daardoor missen we het Engelse ‘joy’. Dat geluksgevoel is van een heel andere orde, daar kan je langer op teren, dat inspireert.”

Bron: nrcq.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.