Artikel
5 feb '16
5 februari '16
3 min

Als jonge leidinggevende omgaan met oudere medewerkers

Uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit van Leuven blijkt dat alle werknemers, jong en oud, leidinggevenden onder de 35 jaar gemiddeld beter beoordelen dan oudere bazen (boven de 50 jaar). Waarom zijn jonge leidinggevende geliefder en hoe gaan zij om met de oudere medewerkers? De antwoorden op deze vragen lees je in deze blog.

Redenen succes

Er zijn enkele redenen voor het succes van de jongere leidinggevende te benoemen. Allereerst kiezen jongere leidinggevende in de meeste gevallen bewust voor een leidinggevende functie, terwijl oudere leidinggevende vaak door promotie naar een dergelijke functie gegroeid zijn. Dit kan verklaren dat jongere gedrevener zijn.

Daarnaast hebben leidinggevende jongeren eerder ook een baas ‘boven’ zich gehad. Zij hebben het leidinggeven van hun baas op een bepaalde manier ervaren. Vonden bepaalde zaken prettig of juist niet. Ze reflecteren hun manier met die van deze baas en ontwikkelen daardoor een manier van leidinggeven die bij hen past.

Een jonge leidinggevende doet het werk daarnaast nog niet zo lang als een oudere leidinggevende. Dit kan betekenen dat de jonge medewerkers gemotiveerder zijn.

Tips voor jonge leidinggevende

Als jonge leidinggevende een team aansturen met oudere medewerkers kan soms ongemakkelijke situaties opleveren voor beide partijen. Er zijn een aantal tips en trucs voor het aansturen van oudere medewerkers.

Geen aandacht voor leeftijdsverschil

Ben niet onzeker over het leeftijdsverschil. Jouw onzekerheid wordt opgepikt door de medewerkers en zorgt ook bij hen voor een ongemakkelijk gevoel. Wanneer je geen aandacht besteed aan het leeftijdsverschil zal het geen issue zijn en verdwijnt het naar de achtergrond.

Ben zelfverzekerd

Jij hebt de functie van leidinggevende verdient om bepaalde redenen. Je beschikt over eigenschappen en competenties, die maken dat jij de persoon bent voor de functie. Twijfel daarom niet aan jezelf, maar ben zelfverzekerd.

Vraag om input

Vraag je medewerkers om hun input en mening over bepaalde kwesties en houd hier rekening mee bij de besluitvorming. Dit geeft veel meer gezag dan autoritaire beslissingen nemen. Het zorgt daarnaast voor productievere medewerkers.

Ontwikkel jezelf

Geef medewerkers niet de kans om te twijfelen aan jouw ‘kunnen’. Ontwikkel je managementvaardigheden en leer over werk delegeren, doelen stellen, omgaan met problemen en het belonen van medewerkers. Dit zorgt er tevens voor dat je zelfverzekerder wordt in je functie.

Jongeren vs. ouderen

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat niet alle jongeren beter beoordeeld worden op de werkvloer. Eigenschappen als flexibiliteit, bereidheid tot het volgen van opleidingen en omgaan met nieuwe technologieën worden toegeschreven aan jongeren. Ouderen zijn volgens de resultaten uit dit onderzoek nauwkeuriger en stressbestendiger.

Bron: P&O Actueel, NRC

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.