Interview
26 jun '20
26 juni '20
6 min

“Als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg.”

Bernadet Gorissen is een rasechte HRM-adviseur. In de 35 jaar die ze werkzaam is in het HR-vak heeft ze de ontwikkeling van de functie volledig meegemaakt. Ook haar loopbaan is continu in ontwikkeling en totaal niet saai te noemen.

Bernadet GorissenDe loopbaan van Bernadet wordt gekenmerkt door veel wisseling van functies. Vaak om redenen waar ze geen invloed op had, zoals reorganisaties, fusies, ontslag via de kantonrechter, faillissement. Bernadet: “Daar kies je niet voor, maar dat heeft me heel veel gebracht. Dan maak je het als HRM’er ook vanaf de andere kant mee. En flexibiliteit, dat zit me nu in het bloed.”

Overstap

“Op dit moment ben ik totaal 10 jaar werkzaam bij gemeente Rotterdam. Door de overstap vanuit het bedrijfsleven was het even wennen. Ik, ambtenaar, wie weet zit ik hier tot mijn pensioen. Dat was een gek idee. Maar de crisis sloeg toe en mensen zonder vaste aanstelling, waaronder ik, moesten vertrekken. Dat vond ik eigenlijk helemaal niet zo erg. Ik had het naar mijn zin, maar er ontstond een soort bindingsangst. Nu gebeurde er weer wat. Toen deed zich de kans voor om vanuit de gemeente als HRM-adviseur de verzelfstandiging van Bibliotheek Rotterdam te begeleiden. Zo’n 5 jaar geleden, toen de verzelfstandiging rond was, werd er gereorganiseerd, waardoor ik de bibliotheek moest verlaten en opnieuw bij de gemeente in dienst kwam.”

Op ontdekkingstocht

Samen met 18 HRM-adviseurs werkte Bernadet tot voorkort als senior-adviseur voor Stadsbeheer. Met de onderdelen Schone Stad (houdt de stad schoon), Openbare werken (houdt de stad heel) en Toezicht en Handhaving (houdt de stad veilig) is het cluster Stadsbeheer verantwoordelijk voor alles wat er in de buitenruimte gebeurt. Met een rugzak vol ervaring en een groot netwerk is Bernadet op dit moment opnieuw op ontdekkingstocht. En daarbij neemt en houdt ze het heft in eigen hand.

“Afgelopen december heb ik aangegeven dat ik onvoldoende energie kreeg van mijn rol en dat ik toe was aan iets anders. Dat was trouwens geen geheim, want in de loop der tijd ging ik hier en daar al eens ‘koffiedrinken’. Dus toen ik dat in mijn personeelsgesprek aan de orde stelde, werd de conclusie als snel duidelijk: waarom langer doorgaan?

“Ik hou van reuring en onverwachte wendingen.”

Mijn rol is inmiddels overgenomen door een collega en ik heb de kans en gelegenheid gekregen om te kijken en onderzoeken waar ik mijn toegevoegde waarde zie. Voor de gemeente, dan wel voor stadsbeheer. Maar ik kijk ook extern, intern, en naar alle clusters. Ik spreek veel verschillende mensen uit mijn netwerk, dat is ontzettend leuk. Elk gesprek triggert en leidt tot een volgend gesprek of biedt concrete kansen.

Wat ik moeilijk vind is dat ik heel veel leuk vind en dat het alle kanten op gaat, vooral in mijn hoofd. Ik dwing mezelf nu om niet direct ergens in te springen. Dat heb ik in mijn loopbaan vrijwel altijd gedaan, wat ook goed is, maar nu ga ik van mezelf uit en kijk ik waar het van gaat stromen bij mij. In dat proces zit in nu. Schijnbaar heb ik in die jaren iets gebracht, waardoor ik het vertrouwen en de ruimte krijg. Ondanks dat wil ik in de loop van deze maand kiezen en de knoop doorhakken wat ik nu wil gaan doen.”

DNA van ontwikkeling

Samen met 10 collega HRM-adviseurs van gemeente Rotterdam volgde Bernadet ruim 2 jaar geleden de leerlijn Strategisch HRM van Mensium. Deze leerlijn is gebaseerd op het recent verschenen boek van Marc Oonk ‘DNA van ontwikkeling’. Welke inzichten kreeg ze destijds en wat heeft ze ermee gedaan in de praktijk?

“Persoonlijk leiderschap was voor mij in zijn algemeenheid de belangrijkste les. Waar ben ik van, waar wil ik van zijn, de ‘why’. Je gaat hierdoor veel bewuster met zaken aan de slag. Als adviseurs zijn we allemaal vrij actiegericht. Wanneer iemand roept of iets wil dan zijn we aan het rennen om het op te lossen. Nu denk ik vaker: ‘Hé wacht even, waar hebben we het over, wat is het probleem, is dat wel van mij, moet ik daar iets mee? Heb van tevoren scherp waar je in stapt. Ook valt het woord contracteren regelmatig. Wat spreken we af, maak het SMART, wie doet wat. Door de leerlijn ben ik aan het denken gezet en heb ik er meer de rust voor.

Een andere hele concrete is de ‘Wet van Sinterklaas’. Dat geldt in mijn hele loopbaan. Je moet het heft in eigen hand nemen. Als je er zelf niet over begint, dan gebeurt er ook niets. Insights Discovery vormt de basis en heeft mij vooral doen ontdekken en beseffen waar ik sterk in ben en wat een mindere kant van mij is. Doordat je dat zwart-op-wit hebt geeft dat acceptatie. Je bent in staat om meer in te zetten op je kwaliteiten, dan op de 5’en en 6’en.”

Regie over je loopbaan

Volgens Bernadet is zelf de regie pakken het belangrijkste. “Ik hoor dan wel eens, ja, maar jij hebt geluk, bij mij is dat heel anders. Het klopt dat iedere situatie en persoon anders is. Maar als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg. Dan verandert er niets. Ik heb vaak gewisseld door omstandigheden, dus wisselen van baan of opnieuw beginnen is voor mij niet spannend. Daar krijg ik energie van.

Maar als je 30 jaar op dezelfde plek zit en je moet door omstandigheden veranderen, dan is dat moeilijk en spannend. Ga op onderzoek uit bij jezelf en weet dat je altijd zelf invloed hebt. Natuurlijk zijn er dingen die gebeuren waar je geen invloed op hebt. Maar hoe ga je er dan mee om en hoe pak je zelf het heft in handen? Binnen gemeente Rotterdam is de kreet ‘regie over je eigen loopbaan’. Dat is iets wat altijd kan, ook als het niet de kreet van een organisatie is.”

Andere route

Wordt de deur gelijk dichtgegooid? Kies dan een andere route is het advies van Bernadet. “Wie heeft er invloed op, wie bemoeit zich ermee, wie kan er iets betekenen, met wie heb ik een klik? Als je op die manier met mensen in gesprek gaat is er altijd een ingang. Je moet zelf ergens zaadjes planten.

Er komen nu bij mij leuke dingen voorbij en een paar jaar geleden zou ik daar direct op ingesprongen zijn. Maar nu laat ik het los en ga ik eerst onderzoeken. Als je dan via de andere kant een mailtje krijgt of het iets voor mij is, dan is dat toch leuk. Als je de drempel over durft en kan, dan kan er overal heel veel. En vang je bot bij je leidinggevende of organisatie, dan is er misschien ook niet de juiste energie voor jou en moet je misschien eens buiten je vertrouwde omgeving durven kijken.”

Dit interview is verschenen in het magazine Trends in HR, thema ontwikkeling, april 2020.

Lieke Jansen
Hoofdredacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.