Artikel
26 sep '19
26 september '19
3 min

Als het inzetten van je talenten niet vanzelfsprekend is

Het begrip werken heeft in de loop der tijd een andere betekenis gekregen. Lang werd werken als een middel gezien om te kunnen leven. Het tegeltjes gezegde: Ik werk om te leven en ik leef niet om te werken was een breed aanvaarde gedachte. Werken bracht geld in het laadje en dat had je nodig om leuke dingen te kunnen doen. Werken deed je niet per se voor je plezier. En ach, als je er dan toch was, probeerde je er het beste van te maken.

Werken is waardevol

Maar tijden zijn veranderd. Anno 2019 hebben we het niet meer over moeten werken, maar over werkgeluk. Werken is niet langer alleen een middel om geld te verdienen om zo leuke dingen te kunnen bekostigen. Nee, werken is leuk! We hebben er sociale contacten, komen thuis met verhalen en ontwikkelen ons als professional én als mens. En als je niet werkt is dat een gemis. Het voelt vaak als niet volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Zeker als je heel graag wil werken, genoeg te bieden hebt, maar weinig kansen krijgt, omdat je niet aan het ideale plaatje voldoet. Als je bijvoorbeeld een arbeidsbeperking hebt, als oud wordt gezien, geen veilige jeugd hebt gehad waarin leren werd gestimuleerd of de Nederlandse taal niet machtig bent.

Dan is het heel belangrijk dat er organisaties zijn die zich met hart en ziel inzetten om deze mensen te steunen. Dat zij kansen en mogelijkheden zien, waar anderen die niet zien. Organisaties die zich niet af laten schrikken door teleurstellingen, maar juist doorzetten.

Voorbeeld voor anderen

Een mooi voorbeeld is Emma at Work. Zij nemen jongeren die op jonge leeftijd ernstig en vaak chronisch ziek zijn geworden, onder hun hoede en laten ze niet los totdat ze ergens hun eigen en unieke talenten kunnen inzetten. Of denk aan C-talents, die mensen met een zintuigelijke uitdaging begeleidt naar werk door ze in hun kracht te zetten, zelfvertrouwen te geven en onder de aandacht te brengen bij bedrijven. Bedrijven die weliswaar soms een duwtje in de rug nodig hebben, maar ook zien dat ze een verantwoordelijkheid hebben richting de maatschappij. Of neem ITvitae. Zij accepteren niet dat begaafde jongeren langs de kant staan die buiten de boot zijn gevallen, omdat ze bijvoorbeeld niet in ons onderwijssysteem passen. Deze jongeren krijgen met aangepaste lesmethoden en begeleiding kansen op de krappe ICT arbeidsmarkt. Deze mooie organisaties zetten zich in om mensen te helpen voor wie het vinden van een baan niet vanzelfsprekend is.

Driessen Foundation

Ik ben trots dat de Driessen Foundation deze en andere organisaties steunt. De Driessen Foundation doet dat door het verstrekken van een financiële bijdrage, want geld is een belangrijk middel om bepaalde doelen te realiseren. Maar daarnaast proberen we de verbinding te leggen tussen deze prachtige organisaties en ons enorme netwerk binnen de publieke sector. Op de website van de Driessen Foundation staan inspirerende verhalen en voorbeelden. Neem daar gerust eens een kijkje. En wil je meer weten over een van de organisaties die wij steunen of daarmee in contact komen, dan helpen wij je graag. Want het ervaren van werkgeluk zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. En het is de verantwoordelijk van ons allemaal om daar een steentje aan bij te dragen.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.