Artikel
17 feb '15
17 februari '15
2 min

Al ruim vier jaar geen cao voor rijksambtenaren

Sinds 1 januari 2011 is er geen cao meer voor rijksambtenaren. Voor de nieuwe cao liet minister Stef Blok weten dat er ruimte is voor een loonsverhoging. Er is echter een struikelblok en dat is de 0,8 procent loonruimte waar ambtenaren recht op hebben na de versobering van hun pensioenregeling.

Minister Blok wil de 0,8 procent loonruimte bij de onderhandelingen over een nieuwe cao betrekken. De vakbonden gaan echter niet onderhandelen zolang deze loonruimte niet wordt uitbetaald.

Cao-onderhandelingen

In februari 2011 eindigden de onderhandelingen voor een nieuwe cao Rijk nadat vakbonden en overheid geen afspraken konden maken over bezuinigingen en loonontwikkeling. Pas op 14 mei 2014 heeft er weer een overleg plaatsgevonden tussen de bonden en minister Blok (Rijksdienst). De bonden vonden het verloop van dit gesprek ‘teleurstellend’.

Record

De lange periode zonder cao Rijk is een record volgens Marco Ouwehand, cao-onderhandelaar bij FNV Overheid. Ouwehand: “Al jaren zitten de rijksambtenaren zonder enige vorm van loonsverhoging. Dat is uniek, andere overheden, zoals gemeenten en provincies, hebben allang weer normale afspraken kunnen maken.”

Petities

De vakbonden zijn vastbesloten door te gaan met actievoeren. Tot half maart bieden ze op plekken zoals bij het CBS, Rijkswaterstaat en de Belastingdienst petities aan voor een ‘fatsoenlijke loonsverhoging’. Komt daar niets uit, dan volgen er stakingen en werkonderbrekingen.

Loonsverhoging

Minister Blok heeft laten weten dat er weer geld is voor een loonsverhoging voor ambtenaren, nadat deze jaren op de nullijn hebben gezeten. Hij wilde nog niet zeggen hoeveel geld er beschikbaar is voor de loonsverhoging.

Ingewikkeld

Ouwehand verwacht ‘ingewikkelde’ onderhandelingen. “Wij eisen voor 2015 nog steeds 3 procent loonsverhoging. En dan leeft er de vraag; hoe ga je om met de jarenlange nullijn uit het verleden?”

Bron: NU.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.