Artikel
2 nov '15
2 november '15
2 min

Actief je pensioen regelen valt niet mee

Meer dan een vierde van de Nederlanders wil zich actiever bezighouden met het pensioen. Het blijkt echter lastig om de daad bij het woord te voegen. Ruim een kwart (27 procent) van de Nederlanders wil zich eigenlijk meer bezighouden met hun pensioen. Het aandeel van mensen tot 45 jaar is relatief het grootst in deze groep. Zo concludeert de ING in de ING Financieel fit Barometer.

Onzekerheid over aanpak en geldgebrek

Een derde van de 45-minners geeft aan best wel wat serieuzer aandacht te willen schenken aan de oudedagsvoorziening. Veel van deze ondervraagden (61 procent) weten echter niet hoe ze het moeten aanpakken. Daarnaast gaat ongeveer een derde (35 procent) niet met het pensioen aan de slag vanwege geldgebrek.

Complex en niet nodig

Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) wil pensioen niet actiever regelen. Deze groep vindt pensioen complex of ziet de noodzaak of urgentie niet om met pensioen bezig te zijn. Verder vindt maar zeven procent van de respondenten het plezierig om financiële beslissingen te nemen voor de oude dag.

Extra pensioen

Daarnaast laat het ING-onderzoek zien dat ongeveer een op de vijf Nederlanders zelf extra geld opzij zet voor hun pensioen. Het gaat gemiddeld om 2400 euro per jaar.

Pensioenpremies

In 2016 stijgen de pensioenpremies, maar met niet meer dan twee procent. Zo blijkt uit berekeningen van De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en het Ministerie van Sociale Zaken. De premiestijging komt door de lage marktrente en door nieuwe rekenregels die gelden voor de pensioenfondsen.

Bronnen: PW De Gids, ING, NOS, NU.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.