Artikel
21 jul '15
21 juli '15
2 min

Aantal vernieuwende cao’s stijgt

Werkgevers en vakbonden maken volgens werkgeversvereniging AWVN vaker vernieuwende afspraken in cao's. Ook staan in de cao’s meer afspraken over werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Inmiddels bevat acht op de tien nieuwe cao’s een afspraak over het vergroten van de werkmogelijkheden voor medewerkers (duurzame inzetbaarheid). In ruim de helft van de in 2015 afgesloten cao’s staat een afspraak over meer grotere flexibiliteit voor bedrijf en/of medewerkers.

Banen voor arbeidsgehandicapten

Vergeleken met de eerdere maanden van 2015 maakten de sociale partners in juni bijna 10 procent meer afspraken over onder andere opleidingen, minder ontziemaatregelen (ontzien van oudere medewerkers) en mantelzorg. Ten opzichte van 2014 is volgens AWVN vooral het toegenomen aantal afspraken over werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt spectaculair. De helft van alle akkoorden in 2015 heeft zo’n afspraak tegenover 33 procent in 2014. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldde onlangs al dat het aantal banen voor arbeidsgehandicapten sterk groeit.

Bijzondere cao’s

De gemiddelde contractloonstijging van de 23 in juni afgesloten cao’s is 1,50 procent. Dat is hetzelfde als het jaargemiddelde. Een aantal cao’s uit juni hebben een bijzonder karakter. Zo werd bij Aegon een nieuwe onderhandelingsmethode, ‘co-creatie’, toegepast. Hierbij doen werkgever en werknemers veel voorwerk met bijvoorbeeld een gezamenlijke probleemanalyse. Vakbonden en werkgevers hadden al eerder succes met deze methode, bijvoorbeeld bij KPN. Verder kwam in juni na anderhalf jaar onderhandelen een nieuwe en meer concurrerende bouw-cao tot stand met meer maatwerkmogelijkheden en loon.

Bron: AWVN

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.