Artikel
24 mrt '14
24 maart '14
3 min

Aan pauze toe?

Hoe leuk u uw werk ook vindt (of misschien juist niet…), werken kost energie. Het is daarom essentieel om regelmatig bij te tanken. Genoeg slapen, gezond eten en genoeg bewegen zorgen samen voor voldoende (lichamelijke en geestelijke) energie. Maar ook regelmatig pauze nemen is gezond, uw hoofd en uw lichaam hebben op tijd afwisseling nodig! Deze 10 tips kunnen u misschien op weg helpen om een gezonde balans te vinden.

Pauze: zonde van de tijd?
Bent u altijd druk bezig en vindt u pauze nemen zonde van de tijd? Of wilt u wel, maar krijgt u de kans niet? Het lijkt misschien een goed plan om bij drukte alsmaar uren achter elkaar door te werken, maar voortdurend focussen op een bepaald onderwerp kost veel energie. Na verloop van tijd kost concentratie steeds méér energie: u verliest aandacht en doet langer over een bepaalde taak. Een paar keer per dag ontspannen zorgt ervoor dat u uiteindelijk meer voor elkaar krijgt. Stop dus nu met excuses bedenken waarom u niet kunt pauzeren!

Betere balans werk-privé
Door voldoende aandacht aan uw pauzes te besteden, blijft u gefocust en krijgt u meer werkplezier. Ook ontstaat een betere balans tussen werk en privé, zodat u nog energie overhoudt voor sport, hobby’s, huishouden, relatie, kinderen en vrienden. Niet voor niets dat verschillende bepalingen over werktijden wettelijk geregeld zijn in de Arbeidstijdenwet, zoals uw precieze rechten op pauze (het aantal pauzes dat u heeft en de duur daarvan) en op rusttijd (de rust die u heeft na uw werktijd). Onvoldoende rust om te herstellen kan tot aanzienlijke stressklachten leiden en iedereen weet dat stress beter te voorkomen is dan te genezen.

10 tips voor een gezonde balans
Deze tips kunnen u misschien op weg helpen om uw belastbaarheid te verbeteren en om een gezonde balans te vinden.

  1. Plan uw agenda niet helemaal vol: plan tijd in – als het mogelijk is – voor onvoorziene werkzaamheden, dit voorkomt een hoop stress.
  2. Neem regelmatig tussendoor een korte pauze: ga als het kan van uw werkplek af, maak een praatje met een collega, doe een korte ontspanningsoefening of wandel even door de gang. Ook vergaderingen verlopen effectiever met korte onderbrekingen.
  3. Neem in ieder geval 1 lange pauze: het liefst niet op de werkplek en zonder mobiele telefoon, het is makkelijker ontspannen als u echt even afstand neemt om rustig te eten of een wandeling te maken.
  4. Verschillende Apps kunnen helpen om uw lichaam gezond en uw hersenen scherp te houden, als u merkt dat u bij deze tips wat hulp kunt gebruiken.
  5. Stel prioriteiten in uw werk: bekijk eventueel uw takenpakket in overleg met collega’s en/of leidinggevende.
  6. Bespreek (eventueel) uw werktijden: een prettige balans tussen werk en privé zorgt voor rust.
  7. Lunch gezond: een zware lunch wordt gewoonlijk gevolgd door een daling in productiviteit, omdat het veel energie kost om die te verteren. Te weinig lunchen is ook geen goed plan, dan zakt de bloedsuikerspiegel en daarmee uw aandacht tot nul.
  8. Zorg voor voldoende langere rustperiodes: een luie avond op de bank, weekendje weg of langere vakantie. Het is niet verstandig om voor geruime tijd vakantiedagen op te sparen.
  9. Schrap niet al uw privé afspraken: soms heeft u er geen fut meer voor, maar ook vrijetijdsbesteding zoals sporten of een avondje uit met vrienden kan u nieuwe energie geven.
  10. Zet vlak voor het slapen gaan uw mobiele telefoon of iPad uit: het licht van deze beeldschermen maakt u wakker in plaats van slaperig.

Zo… en nu hopelijk weer met volle energie verder aan het werk!

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.