Artikel
18 feb '16
18 februari '16
3 min

5 tips voor het behouden van een goede werksfeer

Een groot deel van onze tijd brengen we door op het werk. Belangrijk is daarom dat er een goede sfeer heerst, zodat iedereen met plezier naar het werk gaat. Als werkgever heb je hier een grote invloed op. Maar wat doe je nu juist wel of niet als werkgever voor het behouden van een gezonde werksfeer? Dat lees je in dit blog, waarin 5 tips voor werkgevers/leidinggevenden aan bod komen.

1. Geef het goede voorbeeld

Als leidinggevende vervul je een belangrijke rol voor het behouden van een gezonde werksfeer. Je bent een rolmodel voor de werknemers. Jij straalt de werksfeer uit die je binnen je team wilt handhaven. Vind je het belangrijk dat je werknemers samen lunchen en op een vriendschappelijke manier met elkaar omgaan? Zorg er dan zelf voor dat je af en toe een praatje met hen maakt en interesse in hen toont. De werknemers zullen een voorbeeld aan je nemen en jouw gedrag overnemen. Als een olievlek zal de positieve werksfeer zich verder verspreiden onder de werknemers.

2. Ga de werkvloer op

Begeef je als leidinggevende regelmatig op de werkvloer. Dit straalt openheid uit naar de werknemers. Zij krijgen hierdoor de mogelijkheid om een gesprekje met je aan te gaan. Door actief te luisteren, geef je hen een gevoel van vertrouwen. Het biedt je meteen de mogelijkheid om de werknemers een complimentje te geven. Jouw positiviteit zal invloed op hen hebben. Daarnaast is het voor jou als leidinggevende dé manier om met eigen ogen te zien hoe het er op de werkvoer aan toe gaat.

3. Laat zelf beslissingen nemen

Wanneer je werknemers zelfstandig beslissingen laat nemen over het werk, inspraak geeft over bepaalde zaken en ruimte biedt om ideeën te ontwikkelen, zal de sfeer op de werkvloer positief beïnvloed worden. Werknemers zullen meer betrokken zijn bij de organisatie en trots zijn op hun aandeel daarin. Dit komt de werksfeer ten goede.

4. Wees duidelijk

Naast dat je je werknemers eigen beslissingen laat nemen, is het wel belangrijk om doelen vast te stellen. Zo is het voor iedereen duidelijk wat er van hen verwacht wordt. Dit voorkomt discussies tussen werknemers bij onduidelijkheid. Binnen de bepaalde doelen en vastgestelde kaders hebben de werknemers de mogelijkheid eigen ideeën in te brengen en beslissingen te nemen. Door tussentijdse evaluaties te houden, kun je de voortgang van het project volgen en eventueel bijsturen.

5. Vier de successen

Last but not least: vier successen gezamenlijk. Een nieuwe klant, een jubileum of andere mijlpijlen binnen de organisatie, vier het! Door gezamenlijk stil te staan bij de gebeurtenis wordt het wij-gevoel vergroot. Daarnaast zorgt het voor meer betrokkenheid en een gevoel van trots bij de werknemers.

Gevolgen gezonde werksfeer

Door een gezonde werksfeer zorg je voor minder uitval van werknemers. Stress, conflicten en geen uitdaging zijn oorzaken, waardoor werknemers met minder plezier naar het werk gaan, ziek worden of zelfs langdurig thuis komen te zitten.

Een gezonde werksfeer zorgt ervoor dat er energie vrijkomt in de organisatie, mensen met plezier naar het werk gaan en het ziekteverzuim en het personeelsverloop laag blijft. Dit heeft een positief effect op het uiteindelijke resultaat.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.7 / 2. Aantal stemmen 3

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.