Artikel
12 jan '23
12 januari '23
3 min

4 tips om financiële stress bij medewerkers te voorkomen

Je wil als werkgever zo goed mogelijk voor je medewerkers zorgen. En in deze tijd misschien wel iets extra’s doen. De enorme inflatie, hoge energieprijzen, iedereen heeft ermee te maken. Deze stijging in kosten kan de nodige financiële stress bij medewerkers veroorzaken. In dit artikel vind je 4 tips om financiële stress bij medewerkers te beperken.

Naast de aandacht voor fysiek en mentaal welzijn van medewerkers is er een merkbare verschuiving naar financieel welzijn. Steeds meer werkenden hebben namelijk zorgen als het gaat om hun financiële situatie. Zo zit een medewerker misschien niet direct in de problemen, maar zorgen om het wel of niet kunnen blijven betalen van rekeningen komt steeds vaker voor.

Zo voorkom je financiële stress bij medewerkers

De vaker voorkomende financiële problemen bij medewerkers zorgen voor gezondheidsklachten en stress waar de productiviteit op het werk onder leidt. Financiële stress dreigt zelfs een extra aanjager voor ziekteverzuim te worden. Zo melden medewerkers met geldzorgen zich vaker ziek en zijn ze minder productief. Genoeg redenen voor werkgevers om medewerkers hulp te bieden bij financiële problemen.

1. Praat erover en doorbreek het taboe

Het is geen onderwerp waar medewerkers makkelijk over praten. Probeer dan ook het taboe te doorbreken door het regelmatig onderwerp van gesprek te laten zijn. Geef aan dat er hulp geboden wordt wanneer medewerkers in de financiële problemen komen. Hierdoor kun je schaamte om erover te praten bij medewerkers wegnemen. Meer over het bespreekbaar maken van financiële problemen bij medewerkers lees je hier.

2. Probeer signalen te herkennen

Klachten naar aanleiding van financiële problemen zijn voor een werkgever of leidinggevende vaak lastig te herkennen. De signalen lijken namelijk veel op de klachten die samenhangen met stress of een burn-out. Om geldzorgen als leidinggevende beter te kunnen signaleren biedt Nibud diverse workshops en online trainingen aan.

3. Bied voorlichting om financiële stress te voorkomen

Vaak ontbreekt het medewerkers aan inzicht in de (toekomstige) financiële situatie. Inzicht krijgen in hoe medewerkers er nu en over een tijdje voor staan op financieel gebied geeft overzicht en daarmee rust. Bied een cursus of workshop waarin alle medewerkers voorlichting krijgen over geldzaken. Denk aan hoe sta ik ervoor als er iets gebeurt en mijn situatie verandert of ik met pensioen ga? Door er openlijk over te informeren, vragen medewerkers waarschijnlijk sneller om hulp als ze weten wat een werkgever biedt.

4. Neem salaris onder de loep en maak het over volgens afspraak

Neem regelmatig het salaris en de bijpassende arbeidsvoorwaarden onder de loep en bepaal of de salarissen die je betaalt nog passen bij de huidige tijd. Kijk goed of een eventuele loonstijging of tijdelijke compensatie mogelijk is nu de kosten in levensonderhoud gestegen zijn. Laat ook geen twijfel ontstaan over de dag waarop de salarissen betaald. Niets is zo vervelend als medewerkers in onzekerheid laten wachten op het moment dat het salaris wordt betaald.

Genoeg redenen om als werkgever aandacht te schenken aan geldzorgen die financiële stress bij medewerkers kunnen voorkomen. 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.7 / 2. Aantal stemmen 6

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.