Artikel
22 nov '21
22 november '21
3 min

4 lessen over werkgeluk

Tijdens het Jaarcongres van Driessen Groep kwam één woord heel vaak terug: werkgeluk. Niet zo vreemd, want het was het thema van de inspiratiedag die voor zowel overheid, onderwijs, als zorg & welzijn werd gehouden. Sprekers deelden hun mooiste inzichten. Benieuwd? We delen in dit artikel 4 lessen over werkgeluk.

Purpose, transparantie en compassie dragen bij aan werkgeluk

Auteur en oud-Google-medewerker Mo Gawdat deelde zijn formule voor geluk (ook te vinden in zijn boek ‘De logica van geluk’.) Geluk = jouw perceptie van de gebeurtenissen in je leven – jouw verwachtingen in het leven. Maar alleen met die formule heb je natuurlijk nog geen gelukkige medewerkers. Daarvoor zijn volgens Gawdat purpose, transparantie en compassie nodig. Zorg dat je met intentie je werk doet (en nee, je hoeft niet meteen de wereld te verbeteren volgens de auteur), ben transparant over wat er speelt in je leven (dus deel het ook als het even minder gaat) en toon compassie. Lees het artikel: Wil je gelukkige medewerkers? Zorg dan dat ze niet ONgelukkig zijn.

Thuiswerken bevordert de productiviteit

Toen de Belgische overheidsdienst voor Sociale Zaken in 2015 bijna volledig overschakelde op thuiswerken, was dat verre van conventioneel. De zet werd met argusogen bekeken, maar wat bleek? Er waren meer dan genoeg positieve effecten. Zo steeg de productiviteit in zeven jaar tijd met 97 procent en bleken de medewerkers meer sociale contacten dan voorheen te hebben. Benieuwd naar deze en andere opbrengsten? Je leest ze in het artikel: Thuiswerken een trend? De Belgische overheidsdienst begon er al in 2005 mee.

In onderstaande video geeft Frank van Massenhove antwoord op de vraag ‘Over 10 jaar is de overheid?’.

Stimuleer je medewerkers, in plaats van ze te ontzien

Bijzonder Hoogleraar vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit Nederland Tinka van Vuuren vertelde hoe je leerkrachten fluitend naar het werk kunt laten gaan. Autonomie, competentie en verbinding zijn volgens haar belangrijke factoren. Daarnaast stelt ze dat veel werkgevers hun medewerkers willen ontzien, terwijl ze er beter aan doen om hen te stimuleren. Benieuwd hoe je dat doet? Lees de visie van Tinka van Vuuren in het artikel: Werkdruk in het onderwijs? Zo gaan leerkrachten fluitend naar het werk.

Draag geen oplossingen aan, maar geef je medewerkers het probleem

Als er iets is waar we goed in zijn, dan is het volgens Wouter Hart (auteur van de managementboeken ‘Verdraaide Organisaties’ en ‘Anders Vasthouden’) wel oplossingen bedenken. Zijn boodschap: stop daarmee. Geef niet langer een oplossing, maar het probleem. Je zult merken dat je medewerkers meer betrokken zijn, gelukkiger zijn in hun werk en meer leren. Hij stelt dat je als organisatie minder stil moet staan bij wat ‘moet’ en meer bij wat de ander ‘wil’. Benieuwd wat hij daarmee bedoelt? Lees er meer over in het artikel: Willen of moeten? Hoe zorg je voor meer betrokkenheid van medewerkers?

In onderstaande video zie je de reactie van Wouter Hart op vijf werkgeluk dilemma’s.

 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.