Artikel
27 jan '15
27 januari '15
4 min

106 scholen uitgeroepen tot Excellente School

Maandagmiddag 26 januari zijn de predicaten Excellente School 2014 uitgereikt door staatsecretaris Dekker van Onderwijs in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. 39 basisscholen, 12 scholen in het (voortgezet) speciaal onderwijs en 55 scholen in het voorgezet onderwijs, mogen zich vanaf nu ‘excellent’ noemen. De prijs wordt uitgereikt aan basisscholen en middelbare scholen die zeer goed presteren en met het predicaat de maatschappelijke zichtbaarheid en waardering ontvangen die zij verdienen.

“Nog nooit maakten zoveel scholen kans op dit predicaat. Het is heel goed dat dit voorruit gaat, we willen meer excellente scholen. Het zal natuurlijk altijd een beperkte groep zijn, anders betekent het niets meer. Maar meer scholen kan altijd”, aldus Fons van Wieringen, inmiddels ex-voorzitter van de jury van Excellente School.

Excellente scholen

De scholen die benoemd worden tot Excellente School zijn een voorbeeld voor andere scholen. Zij dagen andere scholen uit om de lat ook hoog te leggen, zodat zij ook genomineerd worden en kans maken op dit predicaat. Bij de selectie van scholen staat de kwaliteit van het onderwijs voorop. De scholen worden beoordeeld aan de hand van verschillende criteria zoals; de onderwijsresultaten, visie van de school op het onderwijs en de manier waarop een school zich onderscheidt van andere scholen. “Als je met passie hard werkt, dan is het ontzettend fijn als soms iemand tegen je zegt; ‘Wat ontzettend goed gedaan!’ De ambitie om als school voor deze prijs te gaan, doet al heel veel met een school in positieve zin!” aldus Jet de Ranitz.

Erkenning en waardering

Vorig jaar werden er in totaal 76 scholen uitgeroepen tot Excellente School, bestaande uit 28 basisscholen, 36 middelbare scholen en 12 scholen uit het speciaal onderwijs. In 2012, het eerste jaar dat deze prijs werd uitgereikt, kregen 52 scholen het predicaat. In 2012 heeft de toenmalige Minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt, het predicaat Excellente Scholen in het leven geroepen, met als doel het meer erkennen en waarderen van de best presterende scholen van Nederland, die zich daarbij onderscheiden van andere goede scholen op bijvoorbeeld het gebied van innovatie of een onderscheidende aanpak bij een specifieke groep leerlingen. Deze bekendheid moet bijdragen aan het creëren van een cultuur waarin excellente scholen andere scholen helpen om zich te verbeteren. 

Niet volstaan met gemiddelde

Premier Mark Rutte was tijdens de uitreiking ook aanwezig. Hij gaf aan dat “Je altijd moet streven naar een steeds hoger niveau.” Rutte vertelt in zijn speech dat het zowel voor jonge mensen als voor de samenleving heel goed is als we goed onderwijs aanbieden. Jonge mensen moeten een goede basis krijgen om uiteindelijk hun talent te kunnen ontwikkelen en wat te kunnen betekenen voor de samenleving. Hij sluit zijn verhaal af met de woorden: “Laten we samen doorgaan om het onderwijs in Nederland samen ieder jaar weer te verbeteren, versterken en nog mooier te maken”.

Nieuwe jury in 2015

De werkzaamheden van de eerste jury zijn door voorzitter Fons van Wieringen overgedragen aan de nieuwe voorzitter Jet de Ranitz, Voorzitter College van Bestuur Hogeschool Inholland en Vice-voorzitter Vereniging Hogescholen. De Inspectie van het Onderwijs wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van het traject. De nieuwe jury gaat verder op dezelfde voet, met dezelfde criteria, maar streeft naar meer structuur. Nieuwe voorzitter Ranitz geeft aan dat er drie deeljury’s worden samengesteld, zodat er goed gekeken kan worden naar alle drie de onderwijsgebieden.

Invoering van pilots

Hetgeen wat verandert is dat het predicaat nu nog 1 jaar geldig is en na volgend jaar is dit drie jaar. Daarnaast geeft Monique Vogelzang, hoofdinspecteur VO, aan dat ze komend jaar meer zichtbaar gaan maken waar een school echt aan voldoet, waar kan een school zich verbeteren en waar zijn ze juist echt goed in. “Komend jaar gaan we pilots doen in alle sectoren, op verschillende onderdelen worden oordelen uitgesproken. Wij hebben geen streefcijfers, het blijft vrijwillig dat scholen zich aanmelden”. 

Driessen HRM feliciteert alle excellente scholen met het behalen van deze titel!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.