Artikel
31 mei '13
31 mei '13
2 min

ZZP’ers in problemen door BTW-naheffing zorgsector

Duizenden zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) in de zorgsector zijn noodgedwongen om te stoppen als gevolg van het nieuwe BTW-regime. Voor het verlenen van gezondheidskundige hulp geldt een vrijstelling van BTW, bedoeld om de zorgkosten betaalbaar te houden. Sinds 1 januari 2013 vallen de meeste zelfstandige zorgprofessionals hier niet langer onder wat betreft de Belastingdienst. De vrijstellingen zijn ingetrokken en de Belastingdienst dreigt forse naslagen op te leggen.

Vrijstelling BTW-heffing
Het uitlenen van verpleegkundigen door uitzendbureaus is belast met BTW. Nu is staatssecretaris Weekers van Financiën van mening dat ook als het om ZZP’ers gaat, het ter beschikking stellen van personeel of arbeid aan ziekenhuizen in de BTW-heffing moet worden getrokken.  De medische vrijstelling geldt alleen als de beroepsbeoefenaar zelfstandig een gezondheidskundige dienst verricht, een Wet BIG-opleiding heeft afgerond en de verrichte dienst behoort tot het deskundigheidsbereik. De Belastingdienst trekt de vrijstelling van een grote groep zelfstandige zorgprofessionals nu in, aangezien ze geen medische dienst verlenen, maar slechts hun arbeid ter beschikking stellen. Daarover moet 21% BTW betaald worden.

Ook problemen met opdrachtgevers
Volgens ZZP Nederland krijgen ZZP’ers ook problemen met hun opdrachtgevers. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen die als opdrachtgever optreden, willen de verhoging niet betalen. Hierdoor worden contracten niet verlengd en komen de zelfstandigen zonder opdrachten te zitten. Bovendien zal het gebrek aan vakmensen in de zorg alleen maar groter worden, zo voorspelt ZZP Nederland.

Rechtszaken
Verschillende zelfstandigen zijn inmiddels al een rechtszaak gestart tegen de Belastingdienst. De rechtbank Zeeland/West Brabant oordeelde onlangs dat de door de Belastingdienst opgelegde BTW-aanslagen feitelijk onjuist zijn. Ook de rechtbank van Arnhem kwam in een zaak tot een vergelijkbaar oordeel. De Belastingdienst is in verschillende zaken in hoger beroep gegaan. ZZP Nederland heeft een fiscaal jurist in de arm genomen. Aangesloten ZZP’ers kunnen bovendien via een standaardbezwaarschrift bezwaar aantekenen tegen een opgelegde BTW-beschikking.

Bron: Flexnieuws, Skipr

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.