In de zorg is het aantal openstaande vacatures gedaald met 25 procent. Verder blijkt dat de vacatures veel sneller worden ingevuld. Allemaal signalen dat de zorg fors profiteert van de slechte situatie in andere sectoren. Tot deze conclusie komen Ab Klink (Minister van Volksgezondheid) en Jet Bussemaker (Staatssecretaris) in een brief aan de Tweede Kamer.
De zorg heeft op dit moment een duidelijke aantrekkingkracht voor mensen zonder werk. In juni 2008 was het aantal openstaande vacatures 25 procent hoger dan een jaar later. De gemiddelde zoekduur naar de juiste kandidaat is in deze periode met 15 procent gedaald. Verder wordt duidelijk dat steeds meer studenten zich inschrijven voor zorgopleidingen; maarliefst 7.000.
Op deze wijze lijkt het erop dat het personeelstekort in de zorg binnenkort tot het verleden behoord. Maar de heer Klink en mevrouw Bussemaker geven ook aan dat deze ontwikkelingen geen reden zijn tot euforie. We hebben nog steeds te maken met een vergrijzing die bepaalde sectoren extra hard zal raken; zo ook de zorg. Deze sector zal te maken krijgen met twee fronten: de vraag naar diensten door de steeds ouderwordende bevolking zal toenemen terwijl er aan de andere kant een uitstroom dreigt van een grote groep medewerkers die met pensioen gaat.
Bron: Trouw