Artikel
12 jan '10
12 januari '10
2 min

Zieke werknemer heeft over volledige ziekteperiode recht op verlofdagen

Een zieke werknemer heeft over de gehele ziekteperiode recht op verlofdagen; dat is in ieder geval de mening (en uitspraak) van de kantonrechter Utrecht. Dit is conform de uitspraak die het Europese Hof van Justitie in januari 2009 heeft gedaan. Maar de Nederlandse wet geeft toch aan dat je als zieke medewerker alleen over de laatste zes maanden vakantiedagen opbouwt?

Het is inderdaad een lastige situatie waar de meningen over verdeeld blijven. Om hetgeen nog lastiger te maken blijkt dat de kantonrechter Utrecht op een andere wijze tot zijn oordeel is gekomen dan het Europese Hof van Justitie. Het Hof geeft aan dat een zieke werknemer recht heeft op opbouw van verlofdagen. De kantonrechter daarentegen geeft aan dat de werkgever verplicht is om de medewerker in de gelegenheid te stellen vakantie te nemen (art.7:638BW). Voor elke medewerker moet er dus een minimale periode aan vakantie zijn vastgesteld, losgezien een beperking in de opbouw.

Welke redenering je ook volgt -die van het Hof of die van de Kantonrechter- de werknemer die ziek was krijgt in principe een minimale periode aan verlof uitbetaald. Ondanks dat deze instituten tot een vergelijkbare conclusie komen, blijft de discussie bestaan. De daadwerkelijke invloed van de uitspraak van het Hof blijft twijfelachtig en het is de vraag of de uitspraak van de Kantonrechter bij een mogelijk hoger beroep (bij het Hof of de Hoge Raad) standhoudt.

Een oplossing voor deze onduidelijkheid: nieuwe Nederlandse wetgeving!

Bron: P&O actueel

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.