De versoepeling van het ontslagrecht lijkt in Nederland steeds meer over een andere boeg te worden gegooid. Dit bleek tijdens een bijeenkomst op 9 februari jl. in Driebergen met als thema de begeleiding van overtollig personeel naar nieuw werk. Tijdens deze bijeenkomst gaf minister Kamp (sociale zaken) aan dat het belangrijk is dat werkgevers en personeel zelf meer verantwoordelijkheid nemen om bij dreigend ontslag tijdig ander werk te vinden.
Vanaf februari 2011 start een negental projecten waaraan per project minimaal vijftig met ontslag bedreigde werknemers meedoen. De werkgevers van deze werknemers krijgen maximaal 2500 euro per werknemer voor de begeleidingskosten. De werkgevers moeten minimaal net zoveel investeren als ze aan subsidie krijgen. Deze projecten zijn volgens Kamp bedoeld om te kijken of samenwerkende werkgevers in een regio, naast de gewone activiteiten van het UWV Werkbedrijf, meer kunnen doen om werkzoekenden aan een andere baan te helpen.
Vorig jaar besloot het kabinet al 2 miljoen euro vrij te maken voor verschillende soortgelijke experimenten. Het ging hierbij om projecten met als doel te voorkomen dat ontslagen werknemers direct voor een uitkering bij het UWV moeten aankloppen. Door overtollig personeel een paar maanden langer in dienst te houden en te helpen zoeken naar een nieuwe baan, zouden organisaties ook WW-premies en ontslagvergoedingen kunnen uitsparen.