Artikel
25 jan '12
25 januari '12
2 min

Weinig openbare aanbestedingen in Nederland

De Europese inkoopregels worden door Nederland niet goed nageleefd. Nederland besteedt slechts 6% van haar totale publieke inkoop openbaar aan. Kleinere organisaties ontvangen bij onderhandse aanbestedingen helaas niet altijd een uitnodiging. De nieuwe aanbestedingsrichtlijnen trachten hier verandering in te brengen.

Dit lage openbare inkooppercentage heeft voornamelijk te maken met de huidige openbare aanbestedingsprocedure. Openbaar aanbesteden is in tegenstelling tot een onderhandse procedure duur en tijdrovend. De nieuwe aanbestedingsrichtlijnen stellen meer kansen aan het midden- en kleinbedrijf centraal. Onredelijk zware eisen worden beperkt om juist deze organisaties de mogelijkheid te bieden mee te dingen naar overheidsopdrachten. De onderhandse procedure, welke in Nederland veelvuldig gehanteerd wordt, is hiervoor een passende oplossing.

De nieuwe aanbestedingsrichtlijnen bevatten geen expliciet voorstel om meer Europees aan te besteden. De regelgeving omtrent de Europese openbare procedure wordt enkel vereenvoudigd zodat overheden eerder voor deze procedure kiezen. Uitgangspunt hierbij zijn uiteraard de Europese drempelbedragen. Zeer lokale kleine opdrachten zullen waarschijnlijk de onderhandse aanbestedingsprocedure blijven volgen.

Flexibele arbeid, en ook payroll-dienstverlening, is volgens de wet BAO een 2B-dienst. Deze opdrachten mogen middels een openbare of een onderhandse aanbestedingprocedure in de markt gezet worden. Overheden zijn dus niet verplicht de openbare aanbestedingsprocedure te volgen, maar voldoen op deze manier wel aan de Europese wetgeving.

In vergelijking met het gemiddelde percentage Europese aanbestedingen van ruim 18% is het Nederlandse percentage van 6% erg laag. Onze buurlanden Belgiƫ en het Verenigd Koninkrijk zijn erg transparant in hun inkoopprocedures, met respectievelijk 19% en 28% openbare aanbestedingsprocedures. Duitsland is het enige land naast Nederland dat ook minder dan 10% openbaar inkoopt.

Bron: SC Online

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.