Artikel
5 jul '12
5 juli '12
2 min

Waterschapsbestuur blijft twee jaar langer

De besturen van de Nederlandse waterschappen mogen twee jaar langer aanblijven, om te voorkomen dat ze onbestuurbaar worden. Dat schrijft staatssecretaris Joop Atsma, ministerie van Infrastructuur en  Milieu, dinsdag 3 juli jl. aan de Tweede Kamer.

Verkiezingen

Volgens de wet moeten in november nieuwe verkiezingen worden gehouden, omdat het mandaat van de waterschapsbesturen dan verloopt. Atsma wilde een nieuwe wet invoeren waardoor die verkiezingen niet nodig zouden zijn. In deze wet zouden de gemeenteraadsleden de waterschapsbesturen gaan kiezen, in plaats van burgers.

Het voorstel voor de nieuwe wet werd na de val van het kabinet echter door de Tweede Kamer in de ijskast gezet. Er was toen te weinig tijd om verkiezingen in de oude stijl te organiseren. Atsma stelde vervolgens voor de waterschapsbesturen zes maanden langer aan te laten blijven, zodat er voldoende tijd zou zijn om de nieuwe wet in te voeren.  Dit om te voorkomen dat er in november verkiezingen zouden plaatsvinden, terwijl er een wetsvoorstel in de maak is om deze verkiezingen op een andere manier te organiseren.

Uitstel

De Tweede Kamer besloot afgelopen dinsdag om de wet alsnog te gaan bespreken. Daarop koos de staatssecretaris voor een uitstel tot 1 januari 2015, zodat de volgende verkiezingen direct volgens de nieuwe regels georganiseerd kunnen worden.

Bron: Binnenlands Bestuur

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.