Artikel
22 mrt '11
22 maart '11
2 min

Voorstel aanpassing Ziektewet positief ontvangen door Tweede Kamer

Minister Kamp (Sociale Zaken) heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer met het voorstel om de Ziektewet aan te passen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is positief over de plannen van de minister.

Meer stimuleren om weer te gaan werken
Op dit moment gaat het grootste deel van de ongeveer 100.000 Ziektewetuitkeringen naar zieke uitzendkrachten, andere flexkrachten en WW’ers. Kamp kondigde al eerder aan dat hij de Ziektewet de komende tijd “activerender” wil maken. De minister wil ook regelen dat het UWV na één jaar ziekte gaat bekijken of mensen misschien door kunnen stromen naar een ander beroep om zodoende de vangnetfunctie van de Ziektewet te beperken.

De minister is van mening dat uitzendbureaus het loon twee weken door moeten betalen als uitzendkrachten ziek worden. Dit is een voorbeeld van hoe tijdelijke krachten, die nu in de Ziektewet belanden, straks meer door hun (oude) werkgever gestimuleerd worden om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.

Flexkrachten vaker in de ziektewet
Volgens de minister is een aanscherping van de wet ook noodzakelijk omdat een modernisering van de Ziektewet is achtergebleven sinds de hervorming van de WAO naar de WIA en de invoering van de loondoorbetalingsverplichting voor werkgevers.  Het blijkt dat mensen die in de Ziektewet zitten, gemiddeld langer ziek zijn dan werknemers in vaste dienst. Ook belanden de flexkrachten die in de Ziektewet zitten vaker in de arbeidsongeschiktheid. Op deze manier zorgen zij voor bijna de helft van de instroom in de WGA. De groep flexkrachten vormt echter maar een kwart van de Nederlandse werkenden die verzekerd zijn voor de WGA.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.