Artikel
8 jun '10
8 juni '10
4 min

Voorgezet onderwijs: meer tijd voor beleid en kwaliteit!

De laatste jaren hebben veel HRM-afdelingen binnen het voorgezet onderwijs flinke efficiencyslagen gemaakt. Steeds vaker wordt een klein team geacht het complexe HRM-beleid uit te voeren en te optimaliseren. Daarbij wordt de HRM-afdeling echter vaak geconfronteerd met een groot aantal vragen van medewerkers. Vanwege de arbeidsintensieve afhandeling van die vragen, kan dit de optimalisatie van het HRM-beleid in de weg staan. Door de medewerkers beter inzicht te bieden in hun rechtspositie en de CAO houdt de afdeling HRM meer tijd over voor beleidsontwikkeling en -optimalisatie.

In samenwerking met 35 VO-organisaties heeft Driessen een HRM-kennissysteem ontwikkeld dat gebaseerd is op de CAO-VO, aangevuld met een in ‘gewoon’ Nederlands samengevatte versie. Daarnaast bevat het systeem diverse handige extra onderdelen zoals modelbrieven, adviesmodules, modelregelingen en actuele juridische advisering. Het doel van het systeem is ten eerste om de HRM-er in het onderwijs in de breedte te ondersteunen bij zijn of haar werkzaamheden, zodat men meer tijd heeft om te werken aan beleid en kwaliteit. Daarnaast (en tevens aansluitend bij het eerste punt) is het doel om de medewerkers binnen het VO meer inzicht te geven in hun eigen positie. De naam van dit HRM-kennissysteem is RAP VO. De ervaringen die binnen het voortgezet onderwijs worden opgedaan zijn nu al erg positief, hieronder vind u 3 reacties van gebruikers van RAP VO

VMBO Harderwijk
De medewerkersversie is sinds kort in gebruik. Merkt u al dat u minder vragen krijgt?
“We krijgen veel vragen van medewerkers. Het gaat dan met name om interpretatievraagstukken van de CAO. Een tijd geleden hebben we de medewerkersversie via een link op het intranet beschikbaar gesteld aan alle medewerkers binnen onze organisatie. Hierdoor heeft elke medewerker toegang tot de CAO. Door middel van de zoekfunctie kunnen ze zelf eenvoudig zoeken naar een onderwerp waar ze iets over willen weten, zoals ouderschapsverlof. De populaire versie zorgt er vervolgens voor dat het geheel leesbaarder en duidelijker wordt. Sindsdien krijgen we weinig vragen, dit kan erop duiden dat onze medewerkers voldoende duidelijkheid verkrijgen via het kennissysteem. Ook merken we dat men beter voorbereid is als men een vraag komt stellen, waardoor we een vraag sneller kunnen beantwoorden. Hierdoor hebben we meer tijd om beleid te ontwikkelen en om andere zaken op te pakken, wat we erg belangrijk vinden.”

KWC Culemborg
U heeft al jaren ervaring op het gebied van HRM, waarom is dit pakket toch interessant voor u?
“Ik probeer alle jurisprudentie en vakliteratuur goed bij te houden en zit al lang in het vak. De CAO ken ik uit mijn hoofd dus daarvoor heb ik RAP VO niet nodig. Toch zie ik veel potentie in dit pakket. Ik ben dagelijks erg veel tijd kwijt met vragen die medewerkers bij me komen stellen. Mede hierdoor kom ik weinig toe aan het ontwikkelen van beleid aangezien het erg veel tijd kost om me in een regeling te verdiepen. De modulen modeldocumenten en modelregelingen vormen voor mij toegevoegde waarde. Ik hoef het beleid nu niet zelf te ontwikkelen, maar enkel aan te passen aan onze eigen wensen. Bovendien staan er opmerkingen en aandachtspunten in die ik erg interessant vind.”

Jan Tinbergen College
Hoe bevalt de toevoeging van het lokale beleid/eigen regelingen?
“Ik heb begrepen dat wij de eerste school waren die lokaal beleid hebben opgenomen in het RAP-pakket. We hebben al onze regelingen naar Driessen gemaild. Bij Driessen hebben ze alles keurig opgenomen in een apart mapje onder de module arbeidsvoorwaarden. Ze hebben er ook voor gezorgd dat alles in hoofdstukken is ingedeeld en dat onze regelingen gekoppeld zijn aan de artikelen uit de CAO. Het grote voordeel is, dat als de medewerkers zoeken naar een bepaald onderwerp, ze zoekresultaten zien in de CAO en ook in onze eigen regelingen. Zo krijgen ze een compleet overzicht van wat er landelijk en specifiek op onze school geregeld is, dit vinden wij erg belangrijk en bovendien bespaart het ons tijd!”

Meer informatie
Wilt u meer weten over RAP ? Neem dan contact op met Paul van Tiggelen, manager RAP via tel. 0492 – 50 66 66.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.