Artikel
18 aug '10
18 augustus '10
2 min

"volledige privatisering WGA"

Verzekeringsconcern Achmea pleit voor volledige privatisering van de verzekering van werkgevers voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van hun werknemers. De directeur sociale zekerheid van Achmea, Dolf Kamermans, hoopt dat een nieuwe regering hiertoe overgaat. Werkgevers hebben de mogelijkheid om elk halfjaar te kiezen tussen een publieke of private verzekering in de regeling voor de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (WGA). Daardoor dingen zowel uitkeringsinstituut UWV als commerciƫle verzekeraars naar de gunsten van de bedrijven.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) liet de Tweede Kamer in april nog weten dat concurrentie beide partijen scherp houdt in de uitvoering van de voorziening. Vanwege de demissionaire status van het kabinet werd afgezien van het plan om de WGA volledig te privatiseren. Met de WGA, publiek en privaat, zijn enkele miljarden euro’s gemoeid.

Volgens Kamermans is inmiddels een kleine 30 procent van alle werkgevers uit het publieke bestel gestapt. Het zijn vooral kleine bedrijven die niet kiezen voor een private verzekering, aldus Kamermans. Volgens hem zijn zij zich er vaak niet van bewust dat ze een keuze hebben. Bovendien gaat het om ingewikkelde materie.

Verzekeraars kunnen volgens Kamermans maatwerk leveren aan bedrijven en zijn daardoor efficiƫnter. Bovendien weten werkgevers bij verzekeraars beter waar ze aan toe zijn. Bij het UWV kan de premie sterk schommelen. Zo steeg voor kleinere bedrijven (tot 25 werknemers) de premie voor 2010 met 118 procent. Grote bedrijven betalen een premie binnen een bepaalde bandbreedte en in veel gevallen is ook die omhooggegaan. Bij verzekeraars ligt de premie vast voor drie tot vijf jaar.

De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet, staan voor de noodzaak om over te gaan tot grote bezuinigingen in de sociale zekerheid en in de gezondheidszorg. Volgens Achmea biedt dat kansen voor verzekeraars, niet alleen bij de WGA, maar ook bij de WW, de verhoging van de AOW-leeftijd en bij de AWBZ (ziektekosten).

Bron: AFN

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.